Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
WifiAvivi avatar WifiAvivi 150 Точки

Задача 2 - Фирма - Programming Basics Exam - 28 August 2016

Задача 2 - Фирма - Programming Basics Exam - 28 August 2016

Може ли да видя решенията ви?

Часовете трябва да са закръглени към по-ниско цяло число (Например –> 6.98 часа се закръглят на 6 часа).

1
Programming Basics 31/08/2016 22:06:22
koksibg avatar koksibg 895 Точки
Best Answer

Имаше недоразумение в тая задача - по-принцип и  двата изхода беше указано да се закръглят до по-ниско цяло число, но не се получаваше  желания резултат. Едното закръгление трябва да е с  Math.Floor, а другото с Math.Ceiling и тогава се получава желания резултат поне  аз така го направих.

1
31/08/2016 22:31:21
DimitarKarev avatar DimitarKarev 86 Точки

при мен нямаше нужда от такова нещо просто използвах Math.Floor при смятането на общите часове работа и всичко си работеше както трябва

1
DimitarKarev avatar DimitarKarev 86 Точки

това се получава защото първият ти случай е (WorkProgect - Hours) а при втория  (Hours- WorkProgect) тъй като ги обръщаш е нормално Маth.Floor да ти дава грешен резултат трябвало е да вземеш абсолютната стойност на (WorkProgect  - Hours) и тогава щеще да работи с Math.Floor и в двата случая .

1
damyan91 avatar damyan91 91 Точки

Може ли да кажеш кое по-точно не ти е ясно? Ако е само закръглянето, можеш да използваш Math.Floor().

0
31/08/2016 22:21:44
jivako000 avatar jivako000 296 Точки

Здравей, използвах Math.Ceiling за закръглянето и ми изкара 100/100! 

Това е моето решение, взимам го директно от изпита както съм го правил, извинявам се за което! 

http://pastebin.com/EJ0YEi8L smiley

1
ZornitsaSerbezova avatar ZornitsaSerbezova 455 Точки

Ето го и моето решение:

http://pastebin.com/qZMKyVdR

Имаше нещо объркващо в задачата, но така и не разбрах какво. Мъчих се да я решавам и не ми се получаваше. След като реших останалите и се върнах на тази, ми се получи от първия път.

1
Xapuu avatar Xapuu 25 Точки

Според мен проблема на всички, които са получили грешен резултат или са използвали Math.Cell(в това число и аз) е в това, че не са обърнали внимание къде точно се извършва закръглянето в задачата.

Ето едно решение и от мен http://pastebin.com/pBk6wDFJ , знам че не дава 100% в judge, но мисля че е логически по-правилно от авторското. 

0
svetlyoek avatar svetlyoek 20 Точки

Добре бе хора,защо прилагаме горе първоначално въведените дни при смятане на извънредния труд при положение,че трябва да създадем нова променлива и да сметнем истинските работни дни-т.е. 90% са работните!?И друго-долу в сметките като получим часовете на фирмата,нали ако са по-малко от необходимите това би означавало,че свършват в срок или аз съм малоумен?А ние сравняваме за Yes ,когато техните часове за повече от необходимото,въведено отначало?Не знам каква логика имам...

0
stanchev89 avatar stanchev89 1 Точки

Най-интересното е,че сума ти хора тук са качили решенията си с претенции,че са правилни, а същите копирани дават грешни резултати. Лично аз пробвах доста свои решения и заради това пробвах какво по-различно са вашите,а те също дадоха грешки. Все пак стигнах до успех и проблемите ми са били следните:
Единия е елементарен - в if-a не трябва само" <" да е знака, а:"<="

Второто нещо,което ме спъваше е смятането на 10%.Аз го извършвах по следния начин:
"a-((a*10)/100)", което си е правилно смятане чисто математически, но явно се губят някакви данни при повечето операции. Вярното стана с "а*0.9"
Ето и моето решение,което дава 100/100:
https://pastebin.com/jnRHUqyy

PS. Също така ми прави впечатление,че почти всички правят друга грешка: Извънредните часове масово ги смятате (работниците*дните от входящите данни*2), а трябва да се умножава по дните с извадени 10%(дните,в които фирмата има възможност да работи).

Поздрави! 
 

0
20/10/2019 10:38:49