[Exam] JavaScript Basics - July 2014 - Впечатления, резултати, инфо срокове за домашни и т.н.
Тъй като още никой не е отворил тема относно изпитите по JavaScript, които текат в момента, реших да отворя една такава. Аз бях на вчерашната дата и мога да споделя нещо. Задачите поне за мен бяха доста трудни, като се започне още от първата. Когато Наков я обясняваше ми се стори направо нерешима, а когато каза, че това е най-лесната задача, доста голяма част от препълнената зала съжалиха, че са дошли :D
Но мисля, че за тези 20 дена, които имахме, някои от нас, въпреки че започнаха от нулата, постигнаха доста добри резултати. Аз лично се подготвях доста стабилно този път с нашите лекции и с тези от Телерик. Мисля, че трябваше още една подготовка за изпита освен тази на Яна и Кико, която между другото за пореден път ми беше доста полезна и искам още веднъж да ги поздравя. Но сигурно със следващия випуск такива проблеми ще се изчистят :)
А вие какво мислите относно провеждането на курса и самия изпит?
Можете да погледнете и моите решения: https://github.com/hkdobrev/softuni-javascript-exam
Мисля, че на всички задачи имам по-прости (или поне по-оптимални) или поне равностойни решения решения спрямо авторските.
На първата задача използвам математическа формула, за да определя дали дадено число е в редицата на Фибоначи вместо цикъл.
На втората логиката в решението ни е същата, но съм показал, че няма защо да се разделят стринговете на масив от знаци в JavaScript.
На третата регулярният израз няма нужда да е толкова сложен, колкото в авторското решение. Също така излишните групи добавят допънителни проверки в авторското решение, които не са нужни.
На четвъртата задача съм използвал вградените Array.prototype.sort() и Array.prototype.forEach(). Също така избягвам вложените цикли. Освен това доста си приличат решенията.
Не претендирам, че авторите на задачите не са се справили добре, а просто се надявам да ви покажа още една гледна точка, за да може всеки да научи нещо и тези, на които им е било трудно да се справят по-добре следващия път.
Относно множеството коментари, че задачите са били сложни и не са били предвидени спрямо домашните - не съм съгласен. Трябва всички да забравят, че са в училище, университет или където и другаде да мислят, че се намират. Спрете да мислите, че някой трябва да се съобразява с това, което знаете или можете. Никой няма да научи нищо ново, ако не прави неща, които не умее.
И на C# изпита и на Java изпитите, задачите бяха от същия тип. Алгоритмични задачи от най-простия тип. Дори никога да не сте работели с JavaScript преди изпита трябва да можете да решите задачите.
Наистина замислете се за собственото си развитие и как можете да напреднете по-бързо отколкото сте си представяли. Няма как човек да се развие много без да прави скокове. С постепенни малки стъпки до никъде няма да стигнете.
Напълно съм съгласен с Добрев. Изящен коментар, а предложените решения наистина са готини, съветвам ви да ги разгледате!
Наистина съм много против тези хленчения, че задачите били такива или унакива. Моята скромна теза е че Наков отново доказа че е истински професионалист и подържа едно високо ниво, което наистина върши работа и е ефективно. Това че той разгърна JavaScripta в цялостният му усложнен и многообразен спектър всъщност много ми помогна да осъзнаня някои понятия които ми обягват или за пръв път виждам. Всички задачи които той разработи (съзнателно или несъзнателно) бяха изключително свързани с основни специфични проблематики на този език. Ако не беше направил това аз лично трудно щях да се докосна до проблема и наистина щях да си свиркам.
Задачите са супер. Браво. Останалата част от коментара - mehh, not so much.
Това е поглед върху нещата от едното гнездо. Явно не си започнал да пишеш на JS в деня на изпита.
Това, че всеки трябва да прави неща, които не може, за да се научи е много вярно. Защо обаче да трябва да го прави в деня на изпита? Нека да се дават по-сложни домашни. Така човек има достатъчно време да разучи нещата. Също нека по-сложни концепции се обясняват.
Изпитните задачи според мен би трябвало да бъдат средна трудност и вероятно времето да бъде по-кратко. Мисля, че така всеки ще има даже по-голям стимул да решава трудните задачи от домашните.
Няма спор, че е трудно да се направят задачи, които отговарят на тези критерии, но тези задачи за JS бяха overkill за много хора. Къде в C#/Java някой е подавал функция на функция или пък е връщал функция от функция. Няма място за сравнения, които много хора правят.