Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Plami avatar Plami 373 Точки

[Exam] JavaScript Basics - July 2014 - Впечатления, резултати, инфо срокове за домашни и т.н.

Тъй като още никой не е отворил тема относно изпитите по JavaScript, които текат в момента, реших да отворя една такава. Аз бях на вчерашната дата и мога да споделя нещо. Задачите поне за мен бяха доста трудни, като се започне още от първата. Когато Наков я обясняваше ми се стори направо нерешима, а когато каза, че това е най-лесната задача, доста голяма част от препълнената зала съжалиха, че са дошли :D

Но мисля, че за тези 20 дена, които имахме, някои от нас, въпреки че започнаха от нулата, постигнаха доста добри резултати. Аз лично се подготвях доста стабилно този път с нашите лекции и с тези от Телерик. Мисля, че трябваше още една подготовка за изпита освен тази на Яна и Кико, която между другото за пореден път ми беше доста полезна и искам още веднъж да ги поздравя. Но сигурно със следващия випуск такива проблеми ще се изчистят :)

А вие какво мислите относно провеждането на курса и самия изпит?

Тагове:
16
JavaScript Fundamentals
hristolilov avatar hristolilov 394 Точки

"Стига сте мрънкали" - Наков пред 50 HR-a.

И така, време е да си понамаля малко точиците, чувствайте се подтикнати да цъкате минуса с максимално озлобление :)

По въпроса - WTF? Мрънкане, мрънкане, мрънкане и още мрънкане. Задачите нямат нищо общо с подготовката, времето беше малко, толерират се хората с предишен опит, малко ми беше времето на изпита(seriously?) и т.н.

Картинката е следната - На 2 курса до сега се даваха едни и същи задачи с минималистични вариации в нужните функционални знания, изцяло разчитащи на логическо мислене и малко въображение.Дойде и третия курс, на чиито изпит задачите бяха едно към едно откъм нужни знания(типове данни и поведението им, цикли, колекции и мъъъъъничко функции) и всички пропищяха с мегафон.

Аргументи:

1. Javascript не се ползва за алгоритми - newsflash - в СофтУни се учим на програмиране, не на каране на нещата да работят.Разликата между едното и другото се измерва в светлинни години.Фактът е, че 2 седмици са напълно достатъчни да се усвои елементарният синтаксис на JS.А ако проблема не е в синтаксиса - значи от началото на Март до края на Юли не сте се научили как се ползват цикли и как се разбива условието на една задача на подзадачи.Идеята на целия парад е да се развие логическата мисъл, подхода към проблемите и програмната логика.Синтаксиса на 5 езика идва като бонус.

2.Задачите от домашното/подготовката нямат нищо общо с тези от изпита - А работата на програмиста е винаги да знае 1 месец предварително какво точно ще искат от него да напише, на какъв език, по какъв начин и с който си избере.Не.Днес си седите и си пишете щастливо на C# някаква физика, утре ви казват "Честито - вече правиш php backend-a на някаква web игра".Или пък отивате на работа и ви казват на втората седмица "Ти правиш това."-"Ама аз никога не съм правил такова нещо/не съм писал PHP!"-"Вече пишеш."

3. Малко ми беше времето за подготовка - Кое време? Времето за усвояване на синтаксиса на език, брутално улеснен откъм синтаксис(2 седмици+), или времето за усвояването на алгоритмично мислене(4 месеца)? Или пък абсурда майка - "Не ми стигна времето на изпита" - е, ако ти кажат "Направи този API метод" две седмици ли ще го правиш? Не ме разбирайте погрешно - има и работещи хора, които наистина нямат как да отделят нужното време още от старта и изостават прогресивно - това е разбираемо,но не е приемливо за останалите.

4. Всички с добри резултати на изпитите са гуру програмисти от 10 години, завършили телерик и работещи от 3 години. - Не. C# - 500, Java-400,HTML-360,JS-387 - Опит преди началото на C# basics - автомивка, изолации, барман в Албена,3 различни СОУ-та с абсурдни "специалности", 3ка диплома.

Как?Мотивация, отделено време, липса на мрънкане,постоянност. Честно казано след джавата съм отделил 3 дни сумарно.HTML - малко тренинг в codecademy, JS - в събота реших примерния изпит, за да схвана синтаксиса.И как става номера? - Научих се как се въртят цикли, как се разбиват задачите на подусловия, да си визуализирам проблема и решението преди да почна да пиша код.Докато течеше C# Basics се сцепвах от кодене, решавах всяка задача от домашните сам, без да гледам чужди решения, много четене из гугъл по всякакви неясности.Java - same shit + 1000+ реда в отборния проект.Сега са ми нужни не повече от няколко часа, за да схвана синтаксиса на езика и почвам.

И в крайна сметка всички сме дошли, за да се научим да кодим - не както в държавните,където 90%(включително и аз) отиват само за да отчитат дейност пред родителските тела и да вземат една хартиика,"Щот видиш ли - мое ми потребва.И е престижну". А и каква ще бъде стойността на хартииките на СофтУни, ако се пускат хората, които не могат/искат/нямат време да усвоят материала на елементарни изпити, за да ги вземат с отличен?

Не ме разбирайте погрешно - целта на цялото това есе не е да обидя някой, да се покажа, или да ви кажа да си търсите друго занимание - целта е да спрете да мрънкате.И да се стегнете.

(минуса е горе у лево - 200 бройки и оставям каса бира в залата)

22
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Вече съм убеден и чие е мултито Трол у форума ((((: иначе потвърждаваш тезата ми, че със или без университета, ако си сцепваш гъза от содене ще се справиш. Аз от доста време насам разправям, че по дпуг начин си го предстамях обучението - по като водене за ръчичка. 

7
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Каса бира за 200 човека не е ли малко?

Браво за есето! +1

0
mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Явно хората не обичат бира, пробвай да ги залъжеш с уиски laughing

 

0
ivan_met avatar ivan_met 6 Точки

Какво мисля за изпита - като всеки друг до сега, винаги оставаш малко изненадан :) За мен лично изпита мина странно, в началото мислех че ще се справя мн. добре, после като видях задачите мислех, че нищо няма да направя... в крайна сметка реших 1-ва и 4-та, която ми отне доста време и нерви, но така е който не чете условието до край и не слуша добре разясненията на Наков :) от 2-ра изкярих малко точки, 3-та просто я зарязах, не ми бяха останали нерви от 4-та. Като цяло мисля, че проблема си беше в мен, не се подготвих добре и резултата е налице. Браво на всички шампиони, без значение дали имат натрупани знания от преди или не, факт е че се справили браво, който не се е справил - горе главата и try again!

5
aloizien avatar aloizien 35 Точки

Здравйте на всички,

Според мен - личното ми мнение е, че задачите на изпита бяха по-трудни от тези на Java или C#, при положение, че имахме по-малко време за учене и само една подготовка като видео. 

Аз днес се провалих, защото не бях подготвен достатъчно и дебъгвах първа задача 4 часа.

Поне разбрах всички, който не харесват безтиповите езици. Не че имам нещо против тях, но ако имах още време да се подготвя щеше да е по-добре.

Темпа е доста бърз и много бързо превключваме от едно нещо на друго нещо и всяко следващо го задълбаване все повече :), ако ще се утрои интензитета на учене както ни казваха в началото ще стане много трудно frown

Материалите - демота, лекции и подготовки за мен са прекалено малко за Javascript. До този момент от всичко, най-много са ми помагали подготовките за изпити, а този път беше само 1. 

Наков има негативно мнение за JS, все си мислех че ще има 1-2 по-лесни задачи да минат тези които не се кефят на Джабаскрипт. Не знам кой е автора на задачите от днес, но евалата, като гледам резултатите доста хора са били на пълни обороти харчещи много калории в секунда през мозъка :)

6
lostm1nd avatar lostm1nd 121 Точки

Аз, както някои колеги, мисля че изпита беше сравнително труден за нивото на курса.

Според някои хора времето е достатъчно да научиш синтаксиса - да за това е достатъчно. Ако ще пишеш JS, както пишеш C# или Java няма да имаш кой знае какъв проблем.

Проблемът идва от това, че JS не е нито C#, нито Java и използването му по този начин е супер грозно и непрактично.

3та и 4та задача от изпита на 28.07.2014 бяха наистина един пример за задачи, които много често се налага да правиш докато пишеш на JS, но в повечето случаи използваш някоя библиотека за работа с данни.

1ва задача беше странна също така. Или аз съм тъп и съм написал тъп алгоритъм или тя просто предполага да бъде такъв. Не ми хареса начина, по който я реших.

2ра беше с по-ясен алгоритъм. На първо четене ти се струва - WAT?, но после те изненадва със сравнително лесно решение.

2
DNNdrago avatar DNNdrago 145 Точки

Здравейте колеги, нека и аз изкажа моите впечатления от изпита (бях на този в неделя). 
Голям бонус беше това, че Наков мина през всички задачи и обясни какво се иска, реално след това дори не четох условията. Както и фактът, че имахме достъп до тестовете на всеки проблем.
Лично доста се радвам, защото бях в кондиция и нещата ми се получаваха сравнително бързо. Реално, първа задача можех да я започна веднага след обяснението от Наков. За втора пък, доста скоро, след като си я анализирах, ми хрумна добрата идея за начин, по който да я реша (хах, нямам търпение да го споделя). 3та по default си я прескочих, знаех че тя ще е за десерт. Проблеми с 4та освен нагласяването на изхода нямах, минах дори през diffchecker-a, защото в един момент ми беше трудно да видя какво всъщност правя и какво се иска. Финалът с 3та задача си беше най-драматичното нещо от целия изпит. Доста нерви заминаха покрай нея, но това, което ми помогна най-много, беше, че имаше 5-6 колеги преди мен, които я бяха решили. Дадох си сметка, че не е невъзможно и ще успея да я направя, само трябваше да разбера как. Това ми беше доста голям стимул, конкуренцията е предимство, така че ви благодаря.
В общи линии е това. Сега се започва с проверката на домашни. 
Хубав ден на всички ви и успех на днешната група.

6
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Изпит като изпит.

Има и лесни и трудни задачи.

Който е разполагал с време и го вложил в решаване на задачи и наблягане върху специфичните особености на JS - няма от какво да се притеснява на изпита!

В заключение коментарът ми за този курс, е че беше доста яко пришпорен... Човек остава с впечатлението, че нещо се е объркало при смятането на крайните срокове и сега трябва да се компенсира изоставането...  То вероятно си е точно така, но като конструктивен feedback към СофтУни бих добавил, че за следващото издание на Ниво 1 може би е по-добра идея да се отреже от продължителността на WebFundamentals курса, и така да се остави повечко време за къде-къде по-важния курс по JS... Щото стилизаренето на div-чета, кажи-речи всеки интиутивно си го прави, докато усвояване на  работата с JSON си иска малко повече тренировки от 2-3 задачи за домашно...

П.П. Успех на тези от вас, които тапърва започват работа по отборните си проекти :D :D :D :D

6
KirilR avatar KirilR 20 Точки

Да си кажа честно - аз съм от изпадащите и не мога да се сравнявам с вас, но може би е добре да се чуе и мнениято на някой като мен.
Ами..на мен лично ми идва доста нанагорно.
Не съм добре със съставянето на алгоритмите и това си е лично мой проблем, но мога да кажа, че споделям едно конкретно впечатление, а то е конкретно:
На лекциите се говори за цикълчета и масиви и общо взето за неща който вече всички знаят и могат, а когато отидеш на изпита получаваш изненада, защото си изисква доста повече от това което си очаквал гледайки лекциите.
Аз лично уча бавно и мога да кажа чисто субективно, че макар, че имам на изпита по C# - 3.80 - а в последващите изпити двойки :-), за мен лично положението е следното. Гледайки задачите за C#, мога да ги реша всичките стига да имам повече време. Докато нещата съвсем не седят така с Java и javascript.  За мен лично дупката  в трудността на задачите при тези изпити е огромна - това си е мое лично мнение, но съм сигурен, че поне 100 човека от целия курс го споделят.
И последно за javascript -  гледах изцяло 3 видеа и прочетох всички примери и май съм пропуснал но по въпроса за  JSON -  вечерта преди изпита разбрах че такова нещо съществува!!!
Общо взето иска ми се мъничко повече да се споменават такива работи.

И последно за да не звучи поста ми като изцяло негативен, за мен е чест, че имам допир с такива хора като Наков и вътрешно знам, че повечето обучаващи се в Софтуни са от "каймака", на програмирането.


позрави на всички

10
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Човек трябва да се състезава с най-добрите, ако иска да бъде някой ден сред най-добрите!

Ако някой не е разбрал, или вече го е разбрал по-трудния начин: това което се говори на лекциите и това, което се дава за домашно няма нищо общо като ниво на трудност с изпита после. Изпитните задачи са в пъти, ама пъти по-трудни и това се прави, за да може да се направи по-качествено отсяване между знанията на хората. Щото, ако на всички ни дадат първа задача с трудност равна на тази от домашните - какъв е смисъла?

"Гледайки задачите за C#, мога да ги реша всичките стига да имам повече време.Докато нещата съвсем не седят така с Java и javascript. За мен лично дупката в трудността на задачите при тези изпити е огромна"

Върпеки че много хора, опирайки се на приликите между различните езици, се опитват да ги изкарат еднакви - те не се абсолютно еднакви. Имат си свойте специфични особености. Вероятно оттам идва и дупака в труднотта. C# вероятно по-ти приляга като език.

Да, for цикъла се изписва по един и същи начин и на JS, ама JS не е нито C#, нито Java!!! За алгоритмични задачи, кажи-речи езиците нямат почти никаква разлика, но когато се опре до задачи, които наблягат на спецификата на самия език - ето там вероятно повечето хора удрят на камък...Щото в C# няма JSON, или поне не е под същата форма.



"И последно за javascript - гледах изцяло 3 виеа и прочетох всички примери и май съм пропуснал но по въпроса за JSON - вечерта преди изпита разбрах че такова нещо съществува!!! Общо взето иска ми се мъничко повече да се споменават такива работи."

JSON е кажи-речи една от най-силните страни на JS и когато човек пише на този език нон стоп му се налага да борави с него, затова е нормално именно и върху него да се набляга и на изпита. Нещо повече - ако наистина си гледал внимателно видеата, в лекцията "JavaScript- цикли, масиви, стрингове" Наков изришно споменава, че върху това ще се наблегне на изпита!!!

 

В заключение: Макар и да не съм от баш най-начинаещите, следя какво се случва отстрани и определено споделям мнението, че темпото е много бързо, за хората които преди няколко месеца са написали първия си for цикъл. Нормално е да ви е трудно!

 

С курса по JS пък темпото беше направо убийствено. Няма как начинаещ човек от 2-3 слайда презентация и 2-3 задачи за домашно да схване нещо като JSON примерно, обхождането му и тн. Това не е C#. Необходими са повече тренировки. От друга страна хора, имайте в предвид, че това което се дава на изпита е новото, което индустрията иска!!! И тя го иска СЕГА, не след 5 години! В смисъл - това е нивото, което се иска минимум за един junior дивелъпър, от които със сигурност се изисква повече от това да принтира един масив с for цикъл. Наков не може да си позволи да предлага на фирмите кадри, които да не отговарят на изискванията на пазара. И както виждате има хора, които покриват тези изисквания чрез резултатите си от изпитите си... Дали просто им сече пипето, дали са програмирали от години...Няма значение - факта си е факт. Имат добри резултати и това не е плод на случайност или единичен късмет.

 

Това разбира се, по никакъв начин не трябва да ви обезкуражава, а напротив - като виждате колко и високо нивото да се мотивирате да работите повече...И се радвайте, че виждате всъщност колко не знаете и колко още имате да учите, отколкото да сте като хората, които си мислят че знаят много, пък всъщност не знаят нищо... С труд и работа всичко се постига. Наков също е казал, че ако сега темпото е нанагорно, то в следващото издание на Ниво 1, вероятно ще сте сред топ резултатите...

10
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Според мен СофтУни не би трябвало да таргетира хора, които предварително имат добре оттренирано алгоритмично мислене или стабилен бекграунд в теорията му. Въпреки, че до скоро работех като QA и сега като програмист, рядко се сблъсквам в практиката с някои алгоритмични проблеми, а не съм учил преди това в университет, а в училище бях мого зле по математика. Уча се последователно, и нямам някаква основа взета от преди това и предполагам доста хора са така. Хубаво е наистина някои тънкости в използването на определени алгоритъмчета да се споменават. Има ясно откроени такиваи бих се радвал, ако СофтУни все пак ни ги преподават, вместо да очакват да ги знаем.

 

Смятам, че знам не малко за добрите практики в програмирането, за решаването на съвременните проблеми в практиката, но също така смятам, че ми куца обхождане на графи в дълбочини, широчини и как да си направя енемитата от тийм проджекта да ме преследват най-ефективно. Като човек сблъсквал се повече с практически проблеми, от колкото с математически, когато ми дадат задача да изкарам href-ите на А-тата, бих използвал съвременната най-добра библиотека за това, защото това се иска от един програмист - да намери подходящия туул, а не да си коди сам такъв.

Въпреки, че например ако разгледате гитхъб профила ми, ще видите че въпреки факта, че има няколко десетки MVC Framework-а, които са нашумели и се ползват в РНР, съм си написал един базов такъв и съм го качил там. За самата идея, за самото упражнение и за това да оттренирам някакви добри практики в метапрограмирането, обектно ориентираното програмиране, кодинг стандарти, новости в РНР версиите и т.н. и т.н.

Но не, тук на изпита освен, че require не работеше, то трябваше да пишем и на node без DOM && document. Както и че на Джава изпита не можеше да ползваме javascript eval. Ами щом не можем да използвами добрите практики в съвременното програмиране, то поне някой с фуния да се опита да ни налее акъл за workaround-ите. Защото за мен използването на някакъв алгоритъм (решението с while && indexOf) за проблем, който се решава с абстракция, е workaround. И ако това е единственото, което може да се приложи - то трябва основни такива неща да бъдат обяснени. Сигурно за хиляден път някой ще ми обясни, че се учим на основи на програмирането, а не на някакви специфични случаи и добри практики и за хиляден път ще го разбера. Но и за хиляден път ще кажа, че ако на 4ти пореден изпит ми дадат задача по математика за смятане на лице на триъгълник и аз никога не съм чувал какво е лице на триъгълник, пък камо ли да знам, че има формула за това, но за 4ти пореден път ще се изложа. И силно ще се надявам, някой ден, в светлото бъдеще, да дойде някой даскал и да ми каже - абе, баце, е тва е триъгълник, поне това го знаеш, нали? Еми, е, те това означава лице, пък онова е формулката за лице и смята това и това... 

Защото търсенето на информацията сам, ще покаже абсолютно същия резултат, но ще отнеме много повече време. Защото ще трябва да изгугля какво е лице на триъгълник, да прочета 3-4-5 статии, поне 1вите 2 ще са грешни или ще говорят за нещо друго, после да прочета за формулата, да я пробвам и накрая да разбера, че работи. И така, както каза един колега по-горе - СофтУни се явява само мотиватор за това ние да си търсим сами нещата. А не съм съгласен, че така трябва да бъде. Мотиватор, който струва 400 лева е прекалено скъп. Времето е пари, и смятах, че ще ни го спестяват, за сметка на парите. Нали това е идеята някой човек конкретно да ти обяснява пикантериите - да ти спести времето и трудностите, сам да ги разбереш. Иначе несъмнено с много практика и четене, ще стигнеш и сам до тези изводи. Но това е време, което един бъдещ програмист - няма. Нещата се менят много бързо, за да се задълбава с години на нещо, което ще остарее със седмици.

 

P.S.: В C# има JSON, нали това му е идеята - да бъде формат, по който могат да се предават данни между платформите и езиците. Аз като пиша бекенд на Ruby/Python/PHP/C#/Java/etc и връщам респонси, които ти си решил да ми контактнеш с Javascript (или отново с Ruby/Python/PHP/etc, различен или еднакъв от езика, на който аз съм го написал) ще може да прочетеш този текстов формат и да го парснеш, съответно да правим контакт между различните езици. Всъщност JSON е еднакво важен колкото в Javascript, толкова и в друг език, ако пишеш такъв тип приложения, базиран на service :)

9
zontak avatar zontak 457 Точки

Явно и аз съм висок левел тъпак.. ;д щото и на мен ми беше труден ;( ;д ( първия изпит )

3
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Не знам дали задачите този път бяха по-трудни. Не знам дали е заради JS. Ама аз се представих много зле.
Домашните си ги реших сам, без никакви проблеми. Даже ми бяха смешно лесни.
Ходих на подготовката за изпита и там реших задачите, сам. Реших примерните задачи в judge.

Нямам идея какво се обърка и защо така се представих. Имах решения на всичките задачи, до някъде, ама това до някъде не върши работа.
Като гледам резултатите от 27 и 28 ми се струва че като цяло доста хора са се представили по-зле от предишните изпити.

За php, вече се чудя как да се подготвям и какво да чета за изпита. 

 

8
AdriyanMihaylov avatar AdriyanMihaylov 25 Точки

Моето впечатление от изпита на 28.07 е, че изпита не беше лесен, резултатите сами говорят: от общо 109 човека - 50% с под 150 точки. Казано на кратко според мен за тази сложност на задачите времето за подготовка беше много малко. Със сигурност още едно примерно решение на изпит или за домашно да бяха добавени повечко задачи от рода на задачите на изпита щеше да е от голяма полза на всеки.

4
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

@ Matrix  Въобще не съм съгласен със сентенцията ти... "Човек трябва да се състезава с най-добрите, ако иска да бъде някой ден сред най-добрите! ", ако беше вярна нямаше да има открития и иновации. Това да си най-добър не трябва да е самоцел... общо взето не се сещам нещо, което да трябва да е самоцел. Колкото и банално да звучи трябва да бъдеш такъв какъвто си и ако станеш най-добър да не забравяш тези, които са ти помогнали да постигнеш това.

Ако трябва и по-конкретно да оборя сентенцията ти, ако се приеме за вярна, как са се появили първите най - добри хора в нещо, че другите да се състезават с тях.

Натоварването в обучението е много интензивно, но да не забравяме, че има и последващи курсове, който не може да се подготви за 2 седмици, ми да си се подготви 3 месеца за следващия изпит по JS Basic. Ако някой му се струва нагорнище, да понамали темпото и да се запише в следващите курсове.

Към всички, които говорят за отсявания и най - добри: "ПИЧЕОВЕ ТОВА НЕ Е ТЕЛЕРИК". Какви състезания за какви 5 лева сатава въпрос тук не се състезаваме за работно място дадено от компания, тук целта е да научим как се случват нещатата "боли ме фара" дали имам 3, 4, 5 като оценка (щом не е отлична или слаба). Единствено за сертификатите има значение, но това според мен за сега е много рано за да се мисли, а и за повечето сертификати първоначалните нива не се изисква отлична оценка.

4
batebobo avatar batebobo 90 Точки

Сентенцията на Matrix е доста адекватна всъщност. В конкретния случай става дума за индустрия с открояваща се прослойка от хора, наричани "най-добри" (в случая на СофтУни, хора с предишен опит или такива, които отделят по много време). Тези личности имат задачата да мотивират останалите. Една много важна роля на Наков е точно това: вие да видите успял човек, и да се стремите да го достигнете.

"Ако трябва и по-конкретно да оборя сентенцията ти, ако се приеме за вярна, как са се появили първите най - добри хора в нещо, че другите да се състезават с тях."

Първите най-добри хора, това са иноваторите. Те не се стремят да бъдат най-добри в нещо - те просто са първи и съответно могат да наложат някакъв стандарт. Ако един ден реша да правя Lightsaber-и, аз ще съм първият и най-добрият в тази сфера, докато някой, мотивиран от моите успехи не ме настигне.

Обграждайте се с хора, по-добри от вас! Има един цитат (нямам идея на кого е), който гласи: "Ако си най-умният човек в една стая, значи си в грешната стая.".

Та така. Желая успех занапред :)

5
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

@ batebobo "разни хора разни идеяли". Истината почти винаги е някъде посредата. Щом мисли някой, че може да се самоопредели, като най - умния човек в една стая...нямам коментар, освен че това май е болестно състояние :).

2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Само една малка група хора, които се мотивират от чуждите успехи - останалите са редовите клиенти - те се мотивират от това да ги поставиш в среда, в която се чувстват комфортно. Според мен навсякъде има повече клиенти, от колкото съзтезатели. И това е точно както казахте - индустрия. А не спорт. Олимпиадите по програмирпане са спорт. Професионалното програмиране - не! Спрете със съзтезанията...

6
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.