[Useful Info] Коментар по разликата между undefined, null и 0 в javaScript
Здравейте колеги,
Ще си ползволя да напиша един коментар относно физическия смисъл на на променливата със стойност undefined, null и 0 (стойност нула) в javaScript. Първо държа да отбележа, че аз съм начинещ и нямам големи познания по езика, просто споделям мнение и искам да чуя и други мнения по тази тема.
Моето умозаключение е следното: Съдейки от това, че javaScript е създаден с първоначална идея да се развива изцяло в уеб, следва логиката му да се търси в средата на уеб. За себе си имам обяснение за разликата във физическия смисъл на това кога някоя пороменлива е undefined, null приема стойност нула и той е следния:
Искаме да използваме променлива от несъществуващо поле в сайт: тогава стойността и ще е undefined.
Искаме да използваме променлива от съществуващо поле в сайт, в което потребителя не е въвел нищо: тогава стойността и ще е null.
Искаме да използваме променлива от съществуващо поле в сайт, в което потребителя не е въвел стойност нула: тогава стойността и ще е нула.
Естествено примера е частен случай (пък може и да не е верен) и ще се радвам ако се получи дискусия и някой даде други примери.