Добра книга/е-book/онлайн платформа за учене на PHP
Здравейте!
Миналата есен изкарах едно Основи на програмирането със C#, никога не бях "бутвал" такава материя, започнах from scratch, и видях, че ми харесва. Щях да запиша семестри в Софт Уни, но поради липса на достатъчно време просто не би имало смисъл. Прехъврлих се на PHP и искам да се обучавам сам. Намирам ресурси в интернет, и както вероятно бихте се досетили, голяма джунгла е, предлагането е голямо, обърквацията също, а нещо все не достига.
Въпросът ми към вас е - подходящи ресурси, книги, които да закупя, а също платформи за упражнения, като за пълен новак в PHP, с малко помагащo му познание по C#? Особено съм петимен за добри платформи или пък, знам ли - аппове, платени също, със задачи и упражнения? Като цяло всякакви съвети как да движа напред са добре дошли! Блафодаря предварително!
само не разбрах js какво общо има с php но както и да е :Д:Д:Д
http://php.net/docs.php - най-добрия източник :Д но честно казано php java това си е гадост :Д
Нямат нищо общо :) ... Не искам да споря с никой. Погледнете само обявите в jobs.bg примерно.
Търсим php junior - заплата 1000лв. Търсим full stack който да знае едва ли не всичко което написах заплатата е от 4000 до 8000лв. Вие си решавате дали ще бачкате за 1000лв и ще се оправдавате ,че нямате време да учите или ще се стегнете и ще имате след това висока заплата. Никой не е казал ,че става за 1-2-3 месеца, Може да отнеме и години
Това е все едно да бачкаш в сервиз и да можеш да сменяш само маслото... ем ето ти тея 350лв и си готов. Ако можеш и други неща заплатата ще се вдигне :) . Учи и се развивай толково до колкото искаш да ти е заплатата...
Преди година бях почнал в една фирма пробно. Обявата беше за PHP dev . Точно и това исках. Накрая се оказа ,че учих и линукс и js и някой друга библиотека за да направя проекта. Проекта беше на Laravel. Наложи се също и да вдигам виртуални сървъри. Трябваше ми също и да го направя responsive design, т.е. html и css . И без база данни не става. Да това са малки и дребни неща от всяка технология и кода беше 95% php и 5% от другите технологии. Да ама си трябваше :) . За това моя съвет е ,че трябва да ги знаеш ако искаш да се развиваш в тая сфера.
Правилно го насочваш младежа към Full-Stack, но има няколко неща, които трябва да се вземат предвид.
Ако не си бачкал преди като програмист, просто няма как да те вземат на подобна длъжност, ще почнеш Junior или стажант и вече на какъвто интервал сте се разбрали да ти правят оценка (assessment) на възможностите, ще се издигаш, ако си показал задоволителни резултати разбира се. В случай, че почнеш директно на Full-Stack след като си завършил няколко курса и ги излъжеш някакси да те вземат - има нещо много миризливо, вероятно ще си Full-Stack общака на посредствена фирма, клиентите ще трябва да ги лъжеш, че някой ден нещата им ще заработят и т.н.
И ако учиш само за да достигнеш някакви числа в банката на месечна база, по-добре си хвани друг занаят, с по-малко нововъведения или ходи търкай билетчета.