Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

Какъв линукс да си инсталирам за целите на курса?

Здравейте, Колеги!

Нямам абсолютно никакъв опит с линукс и гледам на този курс като подходящ да се запозная с него. Дори очаквах, че курсът ще започне именно от нулата и от самата инсталация, но не се оказа така. 

Бих искал да получа съвет коя дистрибуция на линукс да си инсталирам на отделен дял на хард диска на лаптопа ми за целите на фаст трак курса и за абсолютен новак?

 

PS: Моля модератор да отвори подходящ раздел за този курс!

1
Linux Курсове 10/12/2014 00:49:49
georgy.nedyalkov avatar georgy.nedyalkov 103 Точки
Best Answer

Kакто казаха и колегите в по-горните постове може да ползваш Linux Mint, който сам по себе си е базиран на Ubuntu, но графичната му среда е доста по 'User Friendly' поне според мен. Понеже не си ползвал Линукс, може да се стигне до там (ако решиш да ползваш Mint) да се чудиш кой точно да свалиш - ето ти линк - LinuxMint-17 Cinnamon 32bit . Cinnamon е графичната среда на Mint (има и други, но тази май е най 'User Friendly') именно, заради която толкова хора го харесват. Ето пълен туториал как се инсталира VirtualBox под Windows и как се рънва Linux Mint на VirtualBox-а. Като за начало по-добре ползвай този метод, а не слагай директно на машината си Linux, понеже именно с партишването на дяловете може да омажеш всичко и да си изгубиш цялта информация от хард диск-а, да не говорим, че в началото ще има да го омазваш този Linux десетки пъти и ако ти е единствената операционна система...сам се сещат какво се получава.

@ttitto, по въпроса ти:

"При съвместна инсталация на Windows и Linux на един хард диск, възможно ли е под Линукс да се достъпват файлове в другите партиции?"

Под Линукс можеш да достъш останалите партишъни. Но от Windows няма да можеш да достъпиш партишъните на Linux (до колкото ми е известно ext3/ext4 и другите специално Linux-ски партишъни не са видими под Windows или поне не по default, което означава, че може би с някакъв софтуер може и да стане магията, но трябва да се поровиш в интернет). Така, че ако планираш да "складираш" данни, които да са достъпни и през 2те операционни системи - ги слагай на Windows-ския дял или на такъв, който е NTFS. 

Поздрави.

5
10/10/2014 16:31:11
a.angelov avatar a.angelov 1317 Точки

Моето мнение е Debian базиран линукс - Mint или Ubuntu /или някоя от производните му/ - едни от най user friendly дистрибуциите за несблъсквали се с линукс хора. Графична среда - по твоя преценка. 

2
10/10/2014 13:23:19
velio84 avatar velio84 241 Точки

щом нямаш никакъв опит с линукс - десктоп версията. Аз също бих ти препоръчал Минт вместо Убунту. Според мен най-добрия десктоп Линукс. Имат варианти с всички по-големи графични среди. Unity desktop-а на Убунту поне за мен е отврат.

1
ttitto avatar ttitto 1154 Точки
А как да си организирам хард диска. При Windows имам три партиции - система, данни и дял за бак ъпи. При линукс трябва ли да отделям дял за файлове и дял за системата или не. И колко ще ми е достатъчно като размер, при положение, че всичко освен C# ще го програмирам за вбъдеще под линукс - т.е. ще имам инсталиран девелоперски софтуер за JS, PHP, Java, някакви програмки за обработка на графики за HTML+CSS. При съвместна инсталация на Windows и Linux на един хард диск, възможно ли е под Линукс да се достъпват файлове в другите партиции?
0
StanimirT avatar StanimirT 2 Точки

Можеш да пробваш http://www.mono-project.com/ или Eclips за IDE където да пишеш С# под Линукс

0
10/10/2014 15:43:34
velio84 avatar velio84 241 Точки

на първо време си създай само 2 дяла - един в който да монтираш самия линукс (поне 20 ГБ) и 1 за swap (колкото рам имаш х 2 или поне колкото рам паметта). Минт и Убунту нямат проблем с четене и писане по ntfs дялове, така че без проблем ще си достъпваш данните от уиндоус.

1
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 832 Точки

Ако искаш разгледай моята тема за някои насоки. Като цяло начина на инсталиране е еднотипен. 

1
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Като гледам програмата на курса, всяка дистрибуция ще ти свърши работа. Графичен интерфейс няма да ти трябва а и не е желателно да се ползва. 

1
a.angelov avatar a.angelov 1317 Точки

И да добавя една хубава програмка за mount-ване на Ext2, Ext3 и Ext 4 дялове под Windows - безплатна за лична употреба:

Paragon ExtFS for Windows

1
tdakov avatar tdakov 1 Точки

Здравейте колеги,

В миналия курс който Мариян проведе в Телерик се работеше с CentOS.

Мисля че той ще препоръча каква дистибуция да ползваме за курса.

Най-вероятно това ще стане след темите за Операционни системи, курса включва и тези теми.

Успех на всички

0
11/10/2014 11:48:36
birkoff avatar birkoff 46 Точки

Здравейте,

Аз лично ползвам Debian Wheezy (с xface) и ви го препоръчвам. Колкото до дяловете, направи си дял за Windows после дял za Linux. Помни, първо инсталираш Windows, след това Linux. Ако не искаш да пипаш текущата инсталация на Уиндоус-а, чрез партишън мениджъра си отдели достатъчно мяст за Линук. (препоръчително 30% от хард диск-а)

0
scienide avatar scienide 17 Точки

Да се присъединя към колегите с Linux Mint и по-специално Debian Edition (LMDE). Като за първи Linux съм доста доволен и само Visual Studio и още 1-2 windows only програмки ме карат да държа win още на компа.

2
georgy.nedyalkov avatar georgy.nedyalkov 103 Точки

Като алтернатива на Visual Studio под Линукс можеш да ползваш Mono. Тествах го с решени задачи от домашни от предни лекции за C# и компилира всичко както трябва. Незнам кой са другите програми, които ти трябва, но попринцип доста голям част от програмите, които ги има за Windows ги има и за Linux или има поне алтернатива за тях.

0
hackman avatar hackman Trainer 73 Точки

За всички, които не желаят да си инсталират Linux с опасението, че може да си омажат компютъра(което много възможно) препоръчвам да си изберете една от тези дистрибуции и да прочетете как да си я подкарате от USB stick :)

 

1