Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nikolai.dimov90 avatar nikolai.dimov90 4 Точки

C# Basics октомври 2014 - Домашни

Здравейте на всички, отварям тази тема защото просто нямам думи. Проверих 3 домашни до сега и искам да кажа с ръка на сърцето, че и трите домашни не заслужават дори и с 0 да се оценят. Некоректни имена на Солюшъните, на проектите(задачите), на класовете, на програмите ... Неправилно форматиране, празни редове, незачистени проекти. Третото домашно което проверих - колегата просто извадил всички файлове .cs и направил архив и така го е предал. И така искам да напиша няколко правила които е добре да се следват при създаването на солюшън, проекти и т.н.:

1. Когато създаваме Solution добре е да дадем коректно име, PascalCase - написано без интервали като всяка дума започва с главна буква - примерно: PrimitiveDataTypesAndVariables

2. Всяка задача да е в отделен проект, а той да е именован правилно, да отговаря на въпроса какво има в този проект. Хубаво е също да се именова с цифри по този начин: 01.HelloCSharp, 02.PrintCurrentDate и т.н.

3. Самите проекти(задачи) да се зачистват от нещата които не са нужни, да няма празни редове и интервали които са некоректни, добре е между неймспейса System и класа да има не повече от един празен ред. Правилно да се влагат елементите от нашия код, с една табулация

4*. Добре е също да си закоментираме условието на нашата задача в самата задача, също така със коментар да обясняваме примерно: Int32.Parse(Console.ReadLine()); какво точно прави.

 

Надявам се да съм помогнал на някой, хубаво е да се спазват тези "правила" за да станем добри програмисти, които имат бъдеще :). Ето и едно видео как се прави Solution и как се архивират самите задачи за да няма изгубени файлове - https://www.youtube.com/watch?v=DVXDYCEv79M&feature=youtu.be

 

Успех на всички !

4
Programming Basics
iliqvelkov avatar iliqvelkov 69 Точки

Здравей! 

Значи няма какво да се ядосваш на такива домашни. Когато проверяваш такова домашно и виждаш, че няма нищо вярно, или просто не можеш да отвориш домашното за да го провериш защото не е правилно архивирано, просто го оценяваш с 0 точки и му казваш какъв е проблема. 
Тези правила, които ти си написал са казани в лекцията, така че ако тези, на които са "лошите" домашни, не са гледали лекцията или не са внимавали си е техен проблем. 
А относно четвъртото ти правило това със закоментирването на условието е лоша практика според мен. 

Поздрави :) 

1
04/11/2014 01:43:25
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Здравей колега,

Първо, нормално е в първите домашни да има доста такива недоразумения, така че не се учудвай. Надявай се поне част от тези хора да се вслушат в съветите ти и лошите практики, които ползват, да са резултат от неопитност, а не немарливост.

Не очаквай обаче и драстично подобрение в рамките на курса, тъй като има много несериозни хора, които ще си правят нещата както решат, ще копират наготово решения или ще пращат всякакви глупости, но не и код по задачите от домашното. За сериозните хора това е най-големият минус от проверката на домашни, най-вече в C# Basics, но има такива случаи и в следващите курсове. 

Не съм съгласен с втората част от т.4 - не е нужно навсякъде по всякакъв повод да се пишат коментари. Специално примерът ти е доста лош, този метод е очевидно какво прави. Ако за някой не е очевидно - нека потърси сам. Като цяло една добре написана програма следва да е ясно каква функция изпълнява и не трябва да има нужда от много коментари. Понеже в момента се учим, може би е добре някои по-сложни техники да се обясняват (накратко) с коментари, с цел човекът, който чете кода, да схване идеята и по възножност да научи нещо ново. 

Или с други думи, коментар (поне за нивото, на което ние пишем) трябва или когато: 1) подозираш, че ще се чете от човек, който няма нужните познания, за да разбере кода, или 2) кодът е зле написан. 

1
nikolai.dimov90 avatar nikolai.dimov90 4 Точки

Здравей, прав си за коментарите, ама както казвам голяма част от хората които са записали курса не се вземат насериозно, идеята е като проверяваш домашно да научиш нещо ново примерно, друго подход и т.н., а не да си губя времето. Колегата над теб е прев: като не ти зарежда Solution-а оценка 0 и точка, без много приказки :)

0
dmstoyanov avatar dmstoyanov 32 Точки

Здравей, 
Доста са ми познати тези домашни с които си се сблъскал. Наистина се изисква страшно много нерви и време за проверяването им. Тези отделните ".cs" файлове за да се проверят(компилират) си е допълнителна занимавка.
Написаното от теб е така, хубаво е да се помисли и за качеството на кода и всичко да е подредено, за да бъде по-лесно както за този който пише кода, така и за този който ще го проверява. Но погледнато от друга страна, все пак има хора които никога през живота си не са писали код. Не са толкова уверени дали могат да изтрият, преименуват или да добавят нещо с цел да стане по-четимо и подредено. Възможно е тези които предават само кода( ".cs" файлчета) да нямат VisualStudio, няма как да знаем. Не всичко е така както изглежда. 
Когато съм проверявал подобни домашни, винаги съм се абстрахирал от гореизброените неща, защото все пак трябва да проверя дали задачите са решени правилно, а ако те са правилно решени, то не виждам причина да не напиша хубава оценка.

1
04/11/2014 06:29:00
mitttt avatar mitttt 4 Точки

Здравейте, само да вмъкна, за тези които нямат Visual Studio. Аз също съм от тях и ползвам SharpDelevop. Споменаван е и в други теми. Там също има опция да си направиш празем солюшън и след това да вмъкваш проекти в него. След това целия солюшън се архивира и изпраща. Така че това, че нямат Visual Studio, според мен не е оправдание.

1
FunnyBunny avatar FunnyBunny 38 Точки

Браво на теб, че си отделил време да обясниш старателно! Домашните и оценяването също помагат, защото се обменя опит. А написа ли подробен коментар към конкретните домашни, за да могат хората да разберат къде са сгрешили?

0
nikolai.dimov90 avatar nikolai.dimov90 4 Точки

Винаги пиша подробен коментар, иначе няма смисъл от тях :)

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.