Как да конвертирам "*" във променлива, за да реша задачата от учебника с отпечатването на 55 "*"?
Подсказката е, че трябва да използвам два "for" цикъла.
Подсказката е, че трябва да използвам два "for" цикъла.
ne знам условието, но вероятно трябва да направиш два вложени цикъла - на всеки ред печаташ съответният знак.
няма какво да конвентираш единствно ти трябва
int n=int.parse(Console.ReadLine());
for(int i=1;i<=n;i++){
console.writeline(new string("*"),i);
}
и така динамично ще отпечатваш колкото звезди е i и ще отпечаташ примерно,при 5 първо * после ** и тн,,
малко може да не съм уцелил синтаксиса но нямма иде при мен в момента, и немога да го тествам но ще е нещо близо,горе долу това е идеята,
public class TriangleOf55Stars { |
public static void main(String[] args) { |
for (int i =0; i<10; i++){ |
System.out.println(); |
for(int k=0; k<=i; k++){ |
System.out.print("* "); |
} |
} |
} |
}
Разбира се задачата може и да се направи и само със:
System.out.println(*);
System.out.println(**);
System.out.println(***);
Но е добре, че искаш да се опиташ по сложния начин! :)
ЛИНК Хубаво е да търсиш преди да питаш
Във форума открих поне 10 решения на подобни задачи , всичките бяха различни. Лично аз предпочетох нещо по-кратко. Просто се порови и виж кое от решенията би ти било най-разбираемо. Успех :)
Не знам дали това търсиш - първият вариант с два вложени цикъла - външният прави 10 завъртания - вътрешният прави i завъртания , и печата на реда, като излезе от вътрешният цикъл печата на нов ред, смъква на нов ред имам предвид.
Вторият вариант прави същото, но само че ползва new strıng и печата по i на брой звездички на реда. Минусът е, че ако искаш добавиш space или друг знак няма да стане, взема само по един знак.
for (int i = 0; i < 10; i++)
{
for (int j = 0; j < i; j++)
{
Console.Write("*");
}
Console.WriteLine();
}
or
for (int i = 0; i < 10; i++)
{
Console.WriteLine(new string('*', i));