Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

svetlyoek avatar svetlyoek 20 Точки

Дали изобщо е за мен???

Хора,дайте моля някакво мнение според ваша опит и възгледи,защото вече съм почти на ръба...Няма как да има хора,които си вземат на макс. изпитите,а аз да изкарвам по 1/3 или 1/2 от точките.Това мисля,че не е нормално.Ако някой каже,че трябва още четене и практика ще му кажа ,че в момента правя само това,стоя по 8,10,12ч на компютъра и се мъча,чета и пиша.Решавам каквото мога,понеже ест. задачите със звездички са ми непосилни,както и някой от упражненията дори.Усвоих адски много неща,почнах не от нулата,а от минус,познавайки себе си и ,че никога не съм се докосвал до подобно нещо,дори нещо близо до програмирането.Проблем ми е по-скоро начина на мислене,условието,но не виждам толкова да се пречупва мисленето,в сравнение с преди 6,7 месеца,когато почнах Бейсикс и изобщо начинанието.Да,има голяма разлика,стават много по-бавно нещата при мен,но се отчайвам тотално.Не искам да бъда посредствен и просто да минавам едвам,едвам,далеко съм от тая мисъл,но мисля,че така ще се получи.Ще се радвам за някакви съвети или мотивация,че...

Тагове:
0
Общи приказки
Vankata83 avatar Vankata83 72 Точки

Здравей

Въпроса на въпросите е дали наистина искаш да се занимаваш с програмиране. От това, което си написал виждам, че си упорит и се занимаваш доста. Да, мисленето трябва да се пречупи за да станат нещата. Аз в момента съм на бейсик нивото и то защото исках да си канализирам знанията от преди  и да поема в някаква посока. Преди доста се ровичках сам по разни сайтове, книги и т.н. и разбрах, че наистина трябва малко (или много) промяна в начина на мислене. На мен най - вероятно ми помага това, че за един и същи проблем съм се ровичкал по - най различни източници на информация. Важното е да разбереш нещата в същността им независимо за кой език за програмиране става въпрос. Да, не е лесна задача.

Задавай си сам задачки от реалния живот и се опитвай да ги решеваш чрез програмирането. Например аз за моята работа направих една малка програмка, която генерира едни числа ( с някакви условия ) и ги запазва в текстови файл на десктопа на компютъра. Това няма да ти казвам колко време ми отне ( доста беше ), но ми беше много полезно, защото докато работех върху програмката се сблъсках с какви ли не неща. Съответно трябваше да се ровя за много работи, които не разбирах. Бях упорит и го направих.

Ако го искаш наистина дай си още малко зор и тогава реши дали е за теб или не.

Надявам се поне малко да съм ти помогнал.

0
JivkoJelev avatar JivkoJelev 235 Точки

Нормално е на моменти да се губи мотивация. При мен ситуацията беше същата. Например когато стигахме матрици , аз забивах зверски. Естесвено след време осъзнах , че трябва да наблегна на вложените цикли и масиви и нещата потръгнаха. Мисълта ми е, че наистина може да ти се струва че правиш това по цял ден и ти липсва практика , но според мен е точно това. Ако забиеш в една задачка, питай приятел да ти обясни, виж други, наблегни на този материал който ти е труден и т.н. Има стотици туториалчета и екзампъли които могат да се правят отделно от софтуни и биха могли да са ти много полезни. Дали програмирането е за теб ? Само от тебе си зависи. Аз също не бях от най-добрите и нямах никаква основа, но това не ми пречи да имам вече година и половина професионален опит като фул стак девелопър. Бачкам със всякакви хора и много добри девове и наистина много големи злетаци. От това си вадя извод, че всеки може да стане дев, но вече ти си избираш какъв дев искаш да си - посредствен дев с 1000 лева заплата до края на кариерата ти или добър дев с добро професионално развитие.

0
06/04/2019 20:16:58
svetlyoek avatar svetlyoek 20 Точки

Благодаря ви,за мен е важно да чуя подобни думи! Ясно е ,че продължавам,но се притеснявам дали няма да дойде момент, в който ще забия тотално и няма да мога да продължа ,но засега няма да го мисля толкова...Явно времето ще покаже

1
k.sevov avatar k.sevov 1077 Точки

Със сигурност проблемът не идва от липса на практика след като отделяш по толкова време, 8-12 часа са (доста) повече от достатъчно. Явно по една или друга причина не си използваш времето ефикасно и това е основното, върху което би трябвало да наблегнеш. 

Най-важният и решаващ фактор според мен е да се научиш да учиш. Процесът е значително по-важен от самата научена информация, тъй като подобряването на уменията в този аспект ще ти позволи бързо да навлезеш в която и да е конкретна технология за програмиране, с която ще се сблъскаш в бъдеще. Под учене нямам предвид как по-бързо да запомним всички методи в някоя библиотека, а как да разбираме, осмисляме и след това прилагаме нови концепции. Как точно да се учи е доста индивидуално и има много разнообразни техники, затова няма да влизам в детайли, но като цяло е добра идея да пробваш различни неща и да видиш кое ти върши най-добра работа.

Все пак мога да дам няколко по-общи съвета. Основното правило е никога да не преминаваш към следващата концепция преди да си сигурен, че си научил добре тази, която учиш в момента. Това важи на всички нива на детайл - като започнем от цял софтуни курс, до всяка различна тема на лекция и стигнем до всяка малка концепция, която е част от тази тема. Не ходим в OOP преди да сме разбрали всичко от Tech Module, не учим регекс преди да сме разбрали стандартната стрингообработка и не се опитваме да сортираме вложени речници преди да се чувстваме комфортно с използването на обикновен такъв. Ако мислиш, че не ти стига времето и вече сте на следващата лекция и няма как, то не забравяй, че курсовете и изпитите в Софтуни не са цел сами по себе си, а само средство за постигането на истинската цел - да станеш добър програмист. 

Разбира се, тук идва въпросът как да сме сигурни, че сме разбрали дадената концепция, за да можем да преминем нататък. Най-добрият вариант е постепенно да си изградиш вътрешно усещане за това кога си разбрал всичко напълно. Обръщай внимание на това как се чувстваш в началото докато учиш дадена концепция чисто теоретично - как в началото всичко е объркано, но след като бъде обяснено и ако е необходимо след като разгледаш няколко различни обяснения от нета, картината полека се изяснява и се изгражда абстрактен модел. След това е ред да тестваш дали всъщност този модел е правилен, като го огледаш от всички страни за да откриеш аспекти, които все още не са ти напълно ясни (това умение се развива с практика) и след това да си изясниш и тях. Също така когато решаваш задачи лесно ще забележиш къде имаш пропуски и на какво още има нужда да обърнеш внимание. Моментът, в който задачите от домашната ти се струват лесни обикновено е добър индикатор за това, че е време за следващата тема. 

Друга техника за откриване на пропуски в модела е когато се опиташ да го обясниш на някого. При обяснението веднага се забелязва какво не разбираме напълно и това всъщност е толкова полезно, че съм го интегрирал напълно в процеса си на учене - директно си тествам какво съм разбрал като го обяснявам наум все едно си говоря с някой колега. Като цяло обсъждането с колеги е изключително ползотворно в много аспекти и силно го препоръчвам. 

В поста си казваш, че решаваш задачите, които можеш, но не мисля, че това правилен подход. Когато овладееш материала от конкретната тема напълно няма да имаш особени проблеми да решиш всички задачи, включително и тези със звездичка (а когато овладееш материала от всички теми ще имаш и максимум точки на изпита). Как да си използваш знанията максимално добре, за да решаваш конкретните задачи бързо и успешно е отделна тема, а този пост така или иначе стана доста дълъг... Все пак и тук процесът има голямо значение за ефикасността. Например доста колеги имат проблем с това, че се мъчат с една и съща задача дълго време, дори с дни. Моят съвет е да не стоиш на една задача след като вече нямаш идеи за решение, а да си видиш решение от гитхъб, да си направиш съответните изводи и да минеш към следващата. Разбира се, разглеждането на решения в гитхъб е полезно и за задачите, които си успял да решиш, за да видиш алтернативни решения и нови идеи. 

Като цяло това, към което се опитвам да те насоча, е да гледаш на нещата по-абстрактно и да се опиташ да си оптимизираш учебния процес. Анализирай си как се случват нещата в момента, кое се получава добре и кое не чак толкова в тези толкова часове, които отделяш за програмиране, и след като идентифицираш проблемите опитвай различни неща докато им намериш решения. Няма много смисъл от това да се чудиш дали е за теб, или не е за теб програмирането. Уверен съм, че с правилен подход даже и да не е за теб в момента, ще си го направиш да бъде :) 

3
KeepCoding avatar KeepCoding 554 Точки

Само ще пусна едно линк-че към част от видео, където обсъждат подобна тема. С две думи за какво се говори: не се претоварвай и учи нещата, за да ги научиш качествено даже ако това значи да започнеш да изпускаш срокове, било то на домашни или изпити. Все пак важното е да се научат нещата, а не да се гонят разни точки.

2
06/04/2019 23:10:21
svetlyoek avatar svetlyoek 20 Точки

Благодаря. Именно, че най-важното е да се усвой материала, но всичко си има все пак срокове-няма как на изпита след 1,2 седмици или месец да знам разни по-сложни концепции. В същото време оценката е важна за кредити, диплома, реално не съм тийн, пред който живота му тепърва предстой... Това допълнително указва влияние. Всичко си е време и пари все пак, не може да уча и повтарям един модул да речем по 1 година. Единственото, което трябва да приема е явно, че при мен нещата се случват по-бавно като възприемане. Иначе много благодаря за подкрепата. 

0
nikolaydong avatar nikolaydong 2 Точки

Колега, понякога успехите идват след огромните усилия, но понякога и всички тези опити те натоварват психически. Лично аз предпочитам и обичам да се натоварвам психически, като до вчера (буквално) и аз това обсъждах с жената, че може би това не е за мен, и се отчаях единствено заради един цикъл, оставих лаптопа и започнах да размишлявам постепенно относно цикъла, за да се постарая да го усвоя и от днес вече съм започнал да решавам задачите горе-долу, без да се затруднявам кой знае колко. Като имаш в предвид, че тези задачи, които решавам сега, трябваше да ги реша преди седмица. :) Успокой се, дай си време и зарежи виртуалното пространство, за да ти отпочине мозъка, като през това време размишляваш над дадена задача.

0
KeepCoding avatar KeepCoding 554 Точки

Не съм ходил по интервюта, но съм останал с впечатлението, че няма да те вземат, защото имаш дипломи и сертификати. По-скоро ги интересува дали знаеш и можеш. Също и няма нужда от презаписване на курс за да се вземат кредитите. Стига само на някой изпит да се представиш добре. Било то на поправка или на изпит на следващата инстанция. Струва само 20 лв. яваването и можеш да ходиш колкото си пъти искаш.

0
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1274 Точки

He е за теб. Сорри но ще fail-неш масивно на интирвютата и ако дори те вземат ще прицакаш сам нещата. Не съм позитивен като колегите но ще ти дам пример. На работа ми казват трябва да нпарвиш това. Tеаm leads ми казват аз разучавам технологията обсъждам какво ще напрвя с тях като формулирам идея те ми казват кое е ок кое не и кодя.  И винаги трябва да е за вчера. Бизнеса не чака. А най простия проблем е 1000 пъти по сложен от задачите с звездо. Примерно сега трябва да накарам наш task който е console app да си комуникира с event messenger като  rabitmq и праща по http post request на чужд сървър. И после да приемам техен отговор на web api като отгово им ще е soap.

Програмирането не е решаване на задачки и писане на код. Ние тряцва да решаваме проблеми. А ти явно не си спровяш с това. Ако трабва да пишем просто код имаме автоматизации като json hml wsdl който ни държат fails и разни скриптове run-ват нещата.

-2
07/04/2019 05:34:49
NikolayNeykov92 avatar NikolayNeykov92 617 Точки

Здравей, отговорът на въпросът ти е маловажен в сравнение с това да разбереш причините поради които го задаваш, а именно да разбереш че това дали нещо е за теб или не е зависи 100% от теб, като разбира се изключим обективни фактори като например (да си незрящ, със 100% парализа, мозъчно увреждане и.т.н.). Тоест ако ти си медицински здрав и дееспособен човек трябва да знаеш че всичко зависи от теб самия, всичко останало са опити да се скрием от истината. Независимо от това дали се крием от истината или не живота няма да спре да ни бута (понякога дори да ни разтриса) в опитите си да ни събуди и да видим истината такава каквато е. Относно съвети които биха ти послужили за това КАК може да стане (а не дали може да стане) мога да ти споделя следните: 1.Отделяй повече време да мислиш за това как да разрешиш даден проблем и по-малко време в това да го кодиш 2.Когато си претоварен почивай защото претоварения мозък е безполезен в дългосрочен план. 3.Разбираемото притеснение относно липсата на доходи (ако си прекъснал работа за да учиш) може да разрешиш като избереш по-кратка пътека на обучение (JavaScript или PHP) и съответно да почнеш по-бързо работа и в последствие да доразвиеш знанията си върху пътеката на която си започнал.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.