Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
DJZoning avatar DJZoning 85 Точки

[Useful] Гъвкави заявки с OData

Open Data protocol (OData) е REST базиран протокол за CRUD операции. С негова помощ можем да модифицираме заявките от страна на клиента в query string-а на даден URI. По този начин можем да си правим пейджиране, филтриране, сортиране, да вземаме данни по substring и т.н.

Един прост пример е -> "http://localhost:xxxxx/api/Users?$filter Age le 30". Това ще ни върне потребителите, които са на 30 или по-малко от 30 години.

Мисля, че е готино пък и на някой може да му потрябва. Ако ви се струва полезно и искате да разберете повече -> source

Внимавайте все пак със синтаксиса, че е case-sensitive и съобразявайте типовете данни, стринговете оградени с апострофи, а числените типове без, true и false също без апострофи, че иначе няма да се получи заявката.

Тагове:
9
C# Web Services & Cloud 06/04/2015 02:12:43
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5300 Точки

Да, не остана време да учим OData в курса по Web Services & Cloud, но е яка технология и много се ползва. Имаше семинар за OData в СофтУни: https://softuni.bg/trainings/1019/LINQ-and-OData-Basics. Има и видео.

По принцип в Web API ако връщаш IQueryable<T>, можеш да сложиш атрибут [Queryable] и да разрешиш OData-style сортировки, филтрации и пейджинг: http://www.asp.net/web-api/overview/odata-support-in-aspnet-web-api/supporting-odata-query-options

3
08/04/2015 00:59:23
petrovaliev95 avatar petrovaliev95 358 Точки

Чудих се защо не го ползвате в сървисите за проекта на курса по Angular.js?

0
Reath avatar Reath 188 Точки

Според мен OData–та е доста важен елемент и би било добре ако се отдели малко време в някоя лекция за него. Поне би било добре ако се спомене в лекцията за този семинар и да се препоръча гледането му, в случай че не може да се вмести една лекция за него.

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5300 Точки

Ами има и плюсове и минуси, но да, може да се ползва за Ангулар сървиси, пише се доста бързо.

0
09/04/2015 00:11:26