Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

anton.boyanov avatar anton.boyanov 40 Точки

Относно Linux средата на предстоящия Java Basics

Java Basics

Целта на курса "Java Basics" е запознаване с езика и платформата Java на начално ниво. Това включва писане на програмен код (coding skills), работа със среда за разработка (Eclipse в Linux среда), използване на данни, променливи, оператори и изрази, работа с конзолата, използване на условни конструкции и цикли. Изучават се съвсем накратко и по-сложни концепции като методи, масиви, списъци и стрингове.

Въпроса ми е какъв Linux ще се използва.

Ако няма задължителна дистрибуция, то поне препоръчайте какво да си инсталираме! (за начинаещи)

!!! Предстоящите празници дават допълнително време за подготовка на За нас Online записалите се. !!!

Инсталирал съм последните версии на JDK и Eclipse, но на Win 8.1. Днес прочетох, че средата ще е Linux. 

Не, че не ми се ходи на Боровец да карам ски, но ... После ще ми дойде нагорно пак да се подготвям след осем часов работен ден.

Благодаря, ви предварително!

Поздрави,

Тагове:
16
Java Advanced
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки
Best Answer

Аз лично ще ползвам следния софтуер:

Можете да ползвате и други среди и операционни системи, например Netbeans или IntelliJ IDEA.

21
gangov avatar gangov 22 Точки

Досега съм останал с впечатлението, че от всички колеги само аз съм единствен с Линукс. Не мисля, че ще имате проблем с последната стабилна версия на Убунту, която трябва да излезне към 20 тоя месец - Убунту 14.04 LTS. Не е лош вариант също Линукс Минт, Федора или Дебиан.

 

За тези, които напълно не знаят какво да изберат може да направите теста и да видите, кое дистро е за Вас!

5
petar.petrov avatar petar.petrov 37 Точки

Всъщност, ако не са променили графика, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr LTS трябва да излезе днес, 17-ти Април. Не съм ползвал каквато и да е Линукс дистрибуция преди, и искам да сложа и да пробвам тази. Затова, я чакам с нетърпение :) 

Edit: https://wiki.ubuntu.com/TrustyTahr/ReleaseSchedule

 

4
NikiMaslarski avatar NikiMaslarski 3 Точки

Колко пък да е стабилна 14.04 ? Тя 13.10 все още се чупи на всяка крачка. Аз бих препоръчал на начинаещите да започнат с 12.04 която наистина е стабилна, и няма да им се налага да я оправят от 1вия ден.

3
anton.boyanov avatar anton.boyanov 40 Точки
gangov, Направих си теста от твоя линк и ми даде Минт, като първо предложение. В описанието пишеше, че е Минта е закърпен Убунту (13.10). Благодаря за полезната информация! Ще изчакам до утре за 14.04 LTS. Ако не излезе и утре си слагам 12.04, както препоръча колегата NikiMaslarski.
3
Ivaylo.Il avatar Ivaylo.Il 226 Точки

А възможно ли е да запазим Windowsa си и успередно с него да си инстралираме и linux. Ще съм щастлив и ако някой се постарае да направи тема с упътване как се инсталира Linux и кой ще е най-добрия вариант за предстоящите ни курсове.

Благодаря предварително :)

7
kkiryazov avatar kkiryazov 16 Точки

Здравей,

Може да си инсталираш linux на виртуална машина и по този начин, няма да се налага да правиш каквито и да е промени по дяловете на твърдия си диск. За целта има и безплатни програми ( virtualbox ), а процеса на създаване на виртуалка е повече от лесен http://www.wikihow.com/Install-Ubuntu-on-VirtualBox. Разбирасе има и други програми с които можеш да реализираш същото.

Успех

6
Ivaylo.Il avatar Ivaylo.Il 226 Точки

Проблема е, че съм с ССД 120гб и стария ми хард съм го превърнал във външен с размер 750. Да разбирам, че мога да си го запиша на външния като програмка и да си го ползвам когато ми се налага? 

1
gangov avatar gangov 22 Точки
Да, ако го позволява дистрибуцията, просто посочваш където да се инсталира. Ето от тук може да видиш за какво става въпрос: www.youtube.com/watch?v=ixTgarNnQvw
2
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

Здравейте колеги,

Често, когато някой ми иска съвет за това каква дистрибуция да използва, използвам един цитат на Линус Торвалдс:

"

To kind of explain what Linux is, you have to explain what an operating system is. And the thing about an operating system is that you're never ever supposed to see it. Because nobody really uses an operating system; people use programs on their computer. And the only mission in life of an operating system is to help those programs run. So an operating system never does anything on its own; it's only waiting for the programs to ask for certain resources, or ask for a certain file on the disk, or ask to connect to the outside world. And then the operating system steps in and tries to make it easy for people to write programs.

"

Редно е да кажем, че избора на ОС, зависи напълно от това какво ще правим с него. Но нека тук се фокусираме само върху работни станции и не сървъри.

Говоря от гледтата точка на човек, който е започнал през 2001-ва със SlackWare - тогава нямаше apt-get, yum и подобни. Когато искахме да си инсталираме пакет, го сваляш на сорс, компилираш и като се счупи заради някаква липсваща библиотека, спираш, сваляш и я компилираш. Тоагва продължаваш с компилацията.

Това е добре, ако искаш да счупиш Линукс-а, с цел за да го оправиш в последствие и да се учиш, но когато става въпрос за работа и за това, че за всяко приложение, което ти трябва в работния процес, а нямаш инсталирано трябва да прекъснеш последния, за да си инсталираш съответното липсващо приложение.

Затова препръвам Ubuntu и фамилия. Първо, защото repo-тата са му доста обширни, в сравнение с останалите дистрибуции. Когато се портне софт за Linux, обикновено в .deb го има. Второ, защото когато питате Гугъл за решение на проблем, обикновено проблема е решен за убунту. Също когато има примерни инсталации на различни софтуерни продукти, те са дадени с Унунту.

Затова, ако работата ви не е инсталация на пакети и библиотеки, а например писане на Java код, сложете си дистро, което няма да ви "пречи" да пишете на Java и както казва Linus Torvalds, операционната система идва да ви поногне докато пишете програми.

 

Сорса на цитата: Цък

 

 

Надявам се да съм бил полезен.

P.S. Филма го препоръчвам за тези, които искат да се запознаят с историята на Linux, OpenSource И FSF.

Поздрави

14
ethanrox avatar ethanrox 6 Точки

За VirtualBox с Ubuntu 14.04 някой може ли даде малко хинтове как да постигнем по-височка резолюция, че засега съм на 640x480. 

1
kkiryazov avatar kkiryazov 16 Точки

При мене лично стана след като инсталирах VirtualBox Guest Additions от менюто Devices. Това заменя guest additions пакетите да не ползва хранилищата на убунту като източник, а тези на virtualbox. След това рестарт.

1
ethanrox avatar ethanrox 6 Точки

Мерси. Точно стигнах до същото решение и сам.

 

Ето тук има доста добро инфо точно по темата: 

1
Ludmil.D avatar Ludmil.D 41 Точки

Сработи същия порблем имах и аз. Дали защото го правих рано (4ч) това упражнение не знам ама Devices е вътре във прозореца на вече стартираната VM , аз се скъсах да го търся из главните настройки any way  много полезни линкове за всички .. това сигурно е първото домашано VirtualBox ->ububuntu - > jdk - > eclips (примерно)
п.с. ще изтествам убунту12.04.4 дали има същия графичен порблем

никой не е питал ама аз да хвърля линка с полезни commands  които в повечето случаи се препокриват в различните дистрибуции 

0
DJZoning avatar DJZoning 85 Точки

Здравейте!

 

Имам един проблем и той е, че нещо не мога да си инсталирам Java на Linux. Та значи имам си виртуалка имам си Linux на нея. Тегля си Java но сред изтегленото нямам инсталационен файл, докато на Windows си има инсталационен файл и всичко си е O.K инсталира се, тръгва си.

И сега ако може малко помощ относно инсталацията на Java върху Linux?

 

Благодаря предварително!

0
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

Инсталирай я през терминала (конзолата в линукс) : ) Ще ти се сваля на ново, но пък е по-интересно : D

Аз от тук преписвах.

2
DJZoning avatar DJZoning 85 Точки

Нужно ли е да инсталираме JRE или само JDK?

0
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

Не, инсталираш само JDK. То съдържа в себе си всичко необходимо за писане, компилиране и стартиране на програмите, затова не е нужно да инсталираш отделно JRE. То е нужно само на крайният потребител за да стартира програмите.

Препоръчвам ти да погледнеш книгата на Наков и колектив -"Въведение в програмирането с Java".

1
n.galabov avatar n.galabov 40 Точки

И аз срещнах купища проблеми ще изброя част от тях, ако може някой компетентен да ми даде съвет.

Инсталирах си VirtualBox и Ubuntu Desktop, но е изключително бавно. Задал съм на виртуалката 1 gb ram(това е максимума,който мога да задам).

Въпрос 1: Прекалено малко е 1гб Рам за виртуалката или проблемът с бавния linux e друг?

Отделно компютърът ми е 6gb RAM, но преди 1-2 месеца когато го закупих и се опитах да инсталирам Windows 7 64bit, се оказа, че няма драйвър за видеокартата за 64 битова 7ца...и поради тази причина съм с 32-битова(Уверявам ви точно това е проблемът, чел съм и съм търсил достатъчно тогава). Сега от тези 6 gb usable са едва 3...

Въпрос 2: Възможно ли е да премина на Windows 8 x64 без да губя всички данни?

0
DJZoning avatar DJZoning 85 Точки

Мога да ти споделя малко какво става при мен. Еми моята RAM е 4 ГБ и пуснах на виртуалката 1 ГБ пробвах и с 2816 разлика не почувствах, в крайна сметка, и при мен не е кой знае колко бързо, но мисля с това да се задоволя :). Има и опция колко ядра да пуснеш да работят. Можеби и това ще имат някакво влияние върху скороста при работа. В крайна сметка - виртуалка - Linux - бавно -> нормално! :) така си мисля.

1
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

Здравей,

1. Относно usable и unsuable памет при 32-битовите ахритектури, препоръчвам ти да хвърлиш едно око на Winows PAE. Не съм използвал никога 32-битова машина с повече от 3 GB RAM, но тука колегите от Wintel групата казват, че това е начина.

2. Преминаване от 32-битов виндоувз към 64-битов Интернет казва, че не можело. Но вероятно ако пробваш да инсалираш 64-битова версия ще ти засече 32-ката и сам ще ти каже какво да правиш. НО преди това си направи копие на данните.

 

Поздрави

2
n.galabov avatar n.galabov 40 Точки

Благодаря Ви за отговорите, колеги. Относно 32 и 64 битовите, надявах се на "чудо" затова попитах, ако има някакъв "хак". Не ми се преминаваше през цял ден инсталиране на софтуер, но уви. Весели празници ;]

0
aslv1 avatar aslv1 304 Точки

Нека и аз да споделя малко опит (неотдавна се срещнах с Линукс и смятам, че ще съм полезен на хора като мен) laughing

Та реших да си сложа Убунту на виртуална машина. Изгледах видеото от Гатакка, което колегата беше предложил.

Лаптопът ми не е от най-силните, има двуядрен процесор и 3 ГБ оперативна памет на Уиндоус 7. Както и да е, успешно си инсталирах Ubuntu на виртуалната машина, пуснах го, но се оказа почти невъзможно да се работи на него, защото страшно бавеше и лагеше (за сравнение самото Убунту се пуска за десетина минути, а Mozilla Firefox за повече от шест).

Свързах се с един приятел, който използва Линукс и по-специално Убунту от много време. Той ми препоръча да сложа Xubuntu или Lubuntu, защото графичните им среди са много по-леки от тази на Убунту. Вързах Ксубунту за виртуалката и нещата значително се подобриха. Вдигнах използваната оперативна памет на 1280 МБ и работата си стана много добре.

Остана да оправя резолюцията, защото просто иначе не можеше да се работи. Сложихме някакъв addition (тук, на страницата, колегите са дали повече информация), но след рестарт резолюцията не се промени. Накрая намерих решение - дадох максимума видео памет на виртуалката - 128 МБ, и нещата си потръгнаха.

Друго, което бих желал да отбележа, че в хранилищата на дистрибуциите не са сложени последните версии на JDK и Eclipse, на които ще работим. Там трябва да се справяте ръчно smile

И ето обобщени съвети към хората, които изпитват проблеми с производителността:

Съвет 1: Инсталирайте Xubuntu или Lubuntu вместо Ubuntu, графичните им среди са най-леки;

Съвет 2: Дайте колкото се може повече ресурси на виртуалната машина (като процесори, RAM, видео).

П. П. Да не объркане Xubuntu с Kubuntu, графичната среда на последната е по-тежка и от тази на Убунту!

6
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.