[Technical Issue] Programming Basics - 2. Simple Calculations
Здравейте!
При работата над задачките предложени в курса се сблъсках със следните проблеми:
1) Методът Math.Round() не ми дава желания резултат. Например в задача, която иска да се изчисли площта на геометрична фигура, след като придам стойност на променливата "area" и след това въведа:
Math.Round(area, 2);
Console.WriteLine(area);
...резултатът, който се появавя в конзолата съдържа повече от 2 цифри след десетичната запетая. Judge системата приема решението на задачата като вярно, но това не ме успокоява особено :). Къде греша?
2) Задачата, в която трябва да изведем дата 1000 дни след въведена рождена дата, ми дава разминаване от един (!) ден. Не мога да разбера дали от мен се очаква да използвам AddDays(999) вместо AddDays(1000) (което не ми се струва никак логично!) или проблемът възниква при конвертирането на входния стринг в DateTime променлива (обект?):
DateTime birth_date = DateTime.ParseExact(input_date, format, CultureInfo.InvariantCulture);
Когато изведох DateTime промеливата в конзолата, забелязах, че освен MM/dd/yyyy в края се добавя и част за часа от деня - дали е възможно от там да идва разминаването? Ще съм много благодарен, ако някой даде малко светлина по въпроса :)
И да се извиня предварително ако въпросите ми са глупави или използвам погрешна терминология - все още не са ми се подредили напълно нещата в главата от материала, който прочетох през изминалите 2 дни.