Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
Rosi.Deyanova avatar Rosi.Deyanova 2 Точки

Затруднение с материала

Имам затруднение с for цикъла. Разбирам всичко на теория, но не мога да го приложа на практика в задачите. (разбирам готовите решения, но трябва ли да го пиша аз, не знам от къде да го захвана). 

Питах дали може да ми дадат имейл на лектор, да се обърна към него за помощ, защото карам курса онлайн. Казаха, че не могат и ме посъветваха да пиша във форума.

Бихте ли ме посъветвали какво да правя?

Тагове:
GerganaYord avatar GerganaYord 77 Точки

Чела ли си главата за цикли от книгата на Наков и колектив? (http://www.introprogramming.info/intro-csharp-book/) . Там е обяснено доста по-подробно и лесносмилаемо от на лекциите според мен. 

Ако си я чела, но все още имаш затруднения, може ли да обясниш какви по-точно са те. Например цитирай задачка, която не би могла да направиш сама с цикли (дали те затрудняват единични цикли или задачи с вложени цикли и/или нещо по-сложно като условие). Така общо зададен проблема надали някой може да ти помогне с нещо, освен да ти предложи още ресурси и tutorials (на английски има много).

0
Rosi.Deyanova avatar Rosi.Deyanova 2 Точки

Не съм. Вчера си я поръчах, утре ще е при мен. Щом пристигне, веднага се захващам с четене. smiley

0
GerganaYord avatar GerganaYord 77 Точки

Сега видях, че си само на 16, похвално е че отрано си се ориентирала към тези курсове. В момента явно терминологията и концепциите на програмирането са ти новост, не знам не се ли учат for цикли в училищата вече навсякъде, но пък и съм завършила гимназия твърде отдавна, за да помня в кои клас какво се учеше по информатика. В началото когато всичко ти е ново темпото на курса може да ти е твърде бързо и да ти е стряскащо, че не се справяш, но когато се поупражняваш повечко, минеш повече лекции и след време се върнеш отново на началните, вероятно ще ти се сторят доста по-ясни и лесни, направо елементарни. Поне при мен беше така, в началото на курса ми бяха трудни дори домашните за форматиране, като дойде ред за изпит се чудех как съм си губила часове за неща, които вече можех да реша за минути. 

Мисълта ми е, че и да не успееш да минеш материала на курса с темпото на един курс, онлайн можеш да записваш и повторно и да се явиш на изпит, когато се чувстваш достатъчно подготвена. Имаш достатъчно време да наваксаш :)

А книгата можеш да я четеш и от компютър докато пристигне хартиеното копие, което си поръчала.

 

1
Rosi.Deyanova avatar Rosi.Deyanova 2 Точки

В езикова гимназия съм и информатика почти не се учи. За повече от половин учебна година учихме само съставните части на компютъра и правихме презентации, затова с този материал ме хвърлиха в оркестъра.

0
Ivanov.Ivan avatar Ivanov.Ivan SoftUni Team Trainer 557 Точки

Здравей,
Снипета за for - loop e "for" + TAB + TAB. Цикъла се състои от 3 части разделени с ";". В първата се декларира променлива int i = 0; В следващата ( втората / средната / ) е условието (i < = > ..... ), тоест ще се завърта докато условието е вярно, след това ще спре. И последната е така наречения итератор (i++). Него ще го разгледате по подробно малко по напред. Идеята му е след всяко завъртане, да променя стойността на промелнивата i, проверява дали отговаря на условието и ако да, се завърта още веднъж. В случая ако кажеш, че i ще стартира от 1, и ще се изпълнява докато не стане i <= 20, можеш в тялото на цикъла да си отпечатваш i ---- > Console.WriteLine(i);

Под тяло на цикъла или така наречения код блок имам в предвид разстоянието между отварящата { и затварящата } скоба. Това е мястото в което да си реализираш програмната логика. Характерно за код-блока е, че променливите декларирани в него живеят сам и единствено между двете скоби. Ако се опиташ да я достъпиш извън блока ще ти даде каже, че такава променлива не съществува, и респективно ако желаеш да я използваш извън цикъла, ще трябва да си я дефинираш преди него.

Надявам се да съм ти бил полезен.

Успех

1
07/04/2016 11:26:07
Rosi.Deyanova avatar Rosi.Deyanova 2 Точки

Теорията я знам наизуст вече, но не мога да се ориентирам къде в кода да сложа for цикъла.

0
Ivanov.Ivan avatar Ivanov.Ivan SoftUni Team Trainer 557 Точки

Използваш го там, където се налага едно парче код да го използваш многократно. Примерно N - на брой пъти ще четем число и ще го отпечатваме ... следователно цикъл до i < N и int num = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(num);

1
ivanA123 avatar ivanA123 7 Точки

Ако това ти помогне, опитай да си превеждаш имената на български: for-"за", while-" докато", if "ако". Това би ти помогнало да им намираш място и да се ориентираш по-лесно каде да ги използваш. Успехsmiley.

0
InaPanova avatar InaPanova 28 Точки

Супер е, че знаеш теорията, това е основата която ти трябва, за да започнеш, оттам насетне кодиш. Решавай колкото се може повече задачи от софтуни - в книгата на Наков също има след всяка глава задачи. Това ти е необходимо - практика. Можеш да пишеш в гугъл или във форума ако имаш определен въпрос по дадена задача - ползвай stackoverflow.com, msdn.microsoft.com, dotnetperls.com - ще намериш там примери и обяснения. Успех :)

1