Тотална замяна на сървърни езици с JS и Angular?
Здравейте, колеги! Колкото повече уча JS, толкова повече ми допада /странно за мен/, особено с Angular framework! Изниква обаче въпроса, това SPA тотално ли заменя сървърни езици като РНР например, където сигурността е много добра, самия код е скрит, а както знаем, кода на JS се вижда и примерно всеки отворил сайта ни, вижда примерно на Parse.com ключовете за достъп до Rest и Apllication key. Не знам доколко това е пробив в сигурността, затова поставям въпроса: не са ли JS приложенията и SPA доста доста по-уязвими, отколкото стандартен "премигващ" сайт и не е ли той за предпочитане с оглед сигурността за сметка на бързината? Малко ми е странно логване на потребител без презареждане и малко ми се губи нотката на security в цялото приложение. Реално всеки потребител може да ни види логиката и да търси, съответно намери доста по-бързо и лесно пробив в приложението. Все едно е администратор на сървъра, където се хоства приложението....
Да, ползата е очевидна и голяма наистина! Аз съм приятно изненадан от новия подход за мен...Наистина спестява доста трафик в пъти повече, сайта става много по-бърз и приятен, но пък странно се пише, все пак нова технология, но ще се учи. Значи наистина както казват колегите съм се заблудил с parse.com, като стигнем сървърната част, ще ми се изясни явно. Благодаря на всички за отличните и обосновани отговори!
Предвид интереса ти - прочети наоколо за NodeJs и съм обеден, че ще направиш платформо-независимо уеб приложение, от което ще останеш доволен. :))) Не е трудно, а приятно и интересно. Не знам дали са ви споменавали сайтове с туториали, но аз бих ти препоръчал да погледнеш тук и тук, също така тук! Потготви се предварително. :P
PS: MEAN (stack): M -> MongoDB, E -> Express.js, A: Angular.js, N -> Node.js
Благодаря, скоро няма да стане, но като привършим лятото ще опитам!