Професионална програма
Loading...
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

Наръчник за оцеляване в SoftUni

Здравейте, колеги!

Публикувам тази тема, за да ви дам съвети (някои може да ви се струват очевидни) за това как най-лесно да продължавате напред в университета.

Понастоящем съм студент в софтуерната академия и имайки предвид, че изучаваният материал и методологията на обучаване са г/д едни и същи - смятам, че добрите практики на двете места биха били сходни.

1. Кодете - Без практика няма да стане. Колкото повече пишете и се упражнявате - по-добре. Научете се да обичате програмирането, не мислете за него като за задължение, а като за удоволствие.

2. Пишете си домашните - Пропускайте домашни само в крайни случаи. Писането на домашни ще ви накара да се сблъскате с проблемите, които възникват при решаването на дадена задача и те са тези, които ще ви научат на материала. Но не се ограничавайте само до тях. Винаги търсете какво повече да научите.

3. Състезание - В малка или голяма степен вие се състезавате с човека до вас. Стремете се да бъдете много добри, а не просто добри. Винаги се стремете на следващия изпит да сте по-напред в класацията от предходния.

4. Отборна работа - Участвайте в отборните работи когато има такива. Освен, че ще получите бонус точки - ще научите доста неща, ще се социализирате и ще тренирате работата си в екип, което е ключово умение за почти всякакъв вид работа.

5. Да ходя ли на лекция? - Тук въпросът според мен е спорен. Да, вие ще получите точки и за това ако сте записани присъствено, но трябва да прецените дали няма да ви отнеме прекалено много време да стигнете до залата, което може да употребите по друг начин (можете после да си я изгледате онлайн ако ви коства много да присъствате) или пък дали лекцията ще ви бъде от полза? Или пък сте по-ползотворни вкъщи сами? Доста пъти ми се е случвало да отида на лекция и да ми преподават материал, който вече знам, но пък и доста пъти ми се е случвало лекцията да е наложително важна!

6. Да оставам ли за упражненията? - Ако имате нещо неясно по материала и мислите, че не можете да го научите/намерите сами - да, непременно!

7. Ходете на подготовките за изпит - Ако има "задължителни" за посещаване лекции - то това според мен са подготовките за изпит. Освен, че ще видите решенията на някои задачи, ще видите най-добрите практики и хитринки, които може да прилагате/използвате.

8. Научете се да гледате на 1.5х - Ако гледате лекциите си онлайн - научете се да ги гледате на по-висока скорост. В началото може да ви се струва много трудно да се съсредоточавате и учите по този начин, но с времето ще свикнете и започнете да печелите времето си.

9. Форумът, моят приятел - Най-много неща може да научите от тук. Било то по някакви организационни въпроси, решения на задачи, трикове, хакове и т.н, в доста случаи форумът се явява най-правилното място. Споделянето прави силата.

10. Научете се да търсите в Google - Бързото и ефективно търсене в Google е едно от най-важните умения за всеки софтуерен инженер. Много често (дори и по изпитите в SoftUni) ще ви се наложи да правите нещо, което нямате никаква идея как става - бай Жужъл е този, който ще ви помогне.

11. Намерете си Code-buddy - Намерете някого с когото да обсъждате програмирането. Най-добрият вариант е ако е някой ваш приятел. Много хора ще ви кажат да не се вманиачавате до такава степен и да не говорите за работа докато сте навън за развлечение, но аз ще ви посъветвам обратното. Практикувайки това вие постоянно ще научавате нови неща от другия, ще предавате своите знания и понякога магически ще се сещате за решения на задачи, на които сте си блъскали главата часове наред, просто защото събеседника ви е казал нещо, което подсъзнателно е активирало мозъчните ви гънки в правилна посока. Голяма вероятност има и също с този човек един да работите заедно, тогава хилядите разговори с него ще са много полезни, защото ще сте се научили да се сработвате много добре и продуктивността ви ще е доста висока.

12. Sleep is for the weak - Не се ограничавайте само до светлата част на денонощието. Ако имате умението да спите малко и да сте достатъчно продуктивни ще ви е голям плюс. Но не прекалявайте, липсата на достатъчно сън ще ви накара да пишете спагети код и ще ви направи по-малко продуктивни. Ако лягате следобед, за да доспивате, то се уверете, че го правите за "правилно" време. Легнете за 20-30 мин следобедна почивка или за по-продължително наспиване от около час и половина - изместването от тези граници в общия случай ще ви накара да се събудите замаяни, уморени и непродуктивни. Има научни обяснения за това - може да се поразровите в нета ако ви е интересно.

13. Направете си пищови - На изпитите можете да ползвате всякакъв код, който сте си приготвили предварително. По този начин ще си спестите време от писането му. За голяма част от задачите ще знаете какво точно ви трябва още преди самия изпит - подгответе си го!

14. Проекти - Работете по собствени проекти. Освен, че ще направите нещо, което ви харесва, ще научите много неща, ще се упражнявате и т.н и т.н - един ден когато си търсите работа - множеството проекти, качени в някоя Source Control система ще ви помогнат да бъдете забелязани.

15. Не забравяйте развлечението - Не забравяйте, че все пак сте хора и трябва да се забавлявате и разведрявате. Най-продуктивни ще бъдете тогава когато сте щастливи и отпуснати!

16. Keep Calm and Learn to <Code> - и никога не се отказвайте!

Успех!

52
Общи приказки
Ivaylo.Il avatar Ivaylo.Il 226 Точки

"12. Sleep is for the weak "

Не съм съгласен с това, научно е доказано, че правилните почивки увеличават продуктивността. 

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки
Прочети го цялото, дал съм съвети и за това, не казвам да не спите :D :)
3