Приложение на AI в автономните автомобили
Loading...
Matrix avatar Matrix 1087 Точки

Полезни съвети за изпита по C#

Много бързо ще се изтъркаля времето до изпита по C# - а той е най-важното нещо от целия курс... В общи линии, ако трябва да направим асоциация - това е големия мач за влизане в групите на Шампионската лига. Това е денят за квалификациите във Формула 1, където ще се разбере, кои ще стартират от челни позиции в голямата гранд-при надпревара на пистата СофтУни, и кои ще отпаднат... Принципно всеки изпит си е най-важният Ден, от който и да било курс. Всичко за което сте се подготвяли,  тренирали, старали през останалото време се концентрира и има значение именно в този ден! Може много да сте учили... Може и да се спечете, да нямате ден, да сте уморени и задачите да се паднат скапани и изобщо да не са ви по вкуса...Може пък да ви се паднат точно такъв тип задачи които знаете, може от раз да нацелите правилния път към решаването им, може просто да имате късмет и въпреки не добрата ви подготовка по време на курса, на самия изпит да се представите добре...


При абсолютно всички сценарии обаче важат няколко прости съвета ("правила"), които може да се каже че се явяват общи за почти всички изпити и винаги е добре да се спазват, ако човек иска да се представи добре! Ще ги систематизирам накратко тук, защото както обичаме да се шегуваме на тази тема - "Много вече плакаха, заради неспазването им":

 


1. Преди изпит си подгответе техниката (лаптопа)! Чувал съм какви ли не истории: "Компютърът ми се рестартираше/забиваше по време на изпита", "Visual Studioto ми работеше много бавно", "Ако мишката/клавиатурата ми не беше толкова скапана щях да се представя по-добре"...Еми хора, тва звучи като все едно пилот от Формула 1 да каже "Ми ако си бях напомпал гумите щях да се представя по-добре"... В смисъл това ви е най-важния момент от курса, срамота е да не отделите време да си подготвите техниката и на изпита да губите време в глупости.

 


2. Носете си карирани листа!!! Помага ви, за да си разчертавате алгоритмите, формулите, различни неща по задачите! Ако има задачи с координатни системи, тези карирани листа ще са ви направо  безценни.

 


3. По време на изпита сте под напрежение! Няма нищо общо с лежерното решаване на задачи в къщи с биричка в ръка... Преди да започнете да решавате първо прегледайте отгоре-отгоре условията на всички задачи, за да придобиете представа горе-долу какво ви очаква.

 


4. Започнете от най-лесната за вас задача! Не започвайте от най-трудната! Разпределете времето си на изпита мъдро. Не губете 3 часа в решаване на само една задача. Това е най-най-често срещаната грешка, която новаците правят - "Близо бях да я реша, аха аха да я реша, още малко, още малко...А? ми то половината ми изпит се е минал и имам само 100 точки!?" Ако виждате, че някоя задача се опъва, дълга е или пък се е закучила да не дава повече от 80 точки примерно - оставете я, не губете още 1 час, за да си докарате оставащите 20 точки... С тях и без тях - давайте към следващите задачи! После, ако ви остане време (малко вероятно, но все пак ;) ) може да се върнете обратно.

 


5. Правете си почивки. 6 часа забити с поглед към екрана си е бая време. Ако от СофтУни разрешават да се правят почивки и на открито, задължително се възползвайте - няма нищо по-добро от това да рефрешнете мозъка си, ако е забил.

 

 6. Това не е изпит по КПК (качествен програмен код) - ако задачата ви дава точките от автоматизираната система за оценяване, хич да не ви дреме, че сте я решили по дървен начин, кодът ви не е форматиран правилно и така нататък..Нали тестовете са минали в ситемата и имате 100 точки? Давайте нататък към следващата задача... Което не значи разбира се да мажете с краката си по кода и после като дебъгвате да не може да разберете за какво всъщности иде реч... Ма тая променлива "а" кво значеше и тн!?! Задължително си пишете читави имена на променливите!!!! Абе прочетете доуточнителните коментари за тази 6-та точка, които са дискутирани към поста на ZvetanIG по-долу ;)

 

7. Решавайте задачите постъпково. Една задача обикновено се състоии от няколко компонента, етапа, елемента... както искате го наречете... Т.е. трябва да направите примерно 4 неща, за да може задачата да сработи (все едно задачата се състои от други по-малки 4 подзадачки). Не се панирайте! Направете го стъпка по стъпка - рядко става наведнъж и от раз...Започнете, с това което можете да направите по нея, за тове което можете да измислите алгоритъм, имате някаква идея, логика... В хода на решаването може да ви хрумнат идеи и за остоналите компоненти от задачата как да ги натаманите.


Със сигурност има и още какво да се добави, но на първо четене, това е което се сетих като най-важно.

Успех!

 

Edit - UPDATE

Matrix avatar Matrix 1087 Точки

Като полезен съвет се сетих да добавя, когато изпращате решението си към judge.softuni.bg, и ако нещо ви гръмне в кода при тестовете, да отидете на "Details" и да видите какви грешки при Expected output и Your output ви изписва... При мен обаче системата нищо съществено не ми изписва, само ми оцветява в червено номерата на тестовете, които са се провалили... И при вас ли е така, или е само при мен ?

0
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Детайли около грешката, била тя гърмене или грешен резултат трябва да ти дава само на нулевите тестове. На останалите трябва само да ти се оцвети в червено и естествено съответната иконка дали гърми или е просто грешен резултат (червен "X").

Ако ти гърми - супер. Можеш лесно да намериш къде ти гърми. Но ако ти даде грешен резултат на някои от тестовете пък си сигурен, че всичко ти работи както трябва... успех :D

1