Професионална програма
Loading...
Panayotov91 avatar Panayotov91 7 Точки

Несериозно отношение към курса PHP Basics

Здравейте, 

Нямам за цел да се заяждам тъй като много харесвам СОФТУНИ и съм ви много благодарен за нещата който правите но отношението ви към курса PHP Basics е супер несериозно. Няма яснота къде да се качват домашните което е недопустимо според мен.

Другото което е в миналите издания също е пълно мазало. Там липсват цели лекции и записи.

Тагове:
3
PHP Web Development Basics
dvdty avatar dvdty 497 Точки

Виж https://softuni.bg/trainings/1555/php-fundamentals-january-2017#lecture-4522, води ги Иван Йонков, и са много добре обяснени.

След това имаше PHP MVC Frameworks - март 2017. В никакъв случай не ги гледай. Изключително зле от страна на всичките лектори, които се изредиха след Иван.

1
fencho avatar fencho 35 Точки

Присъединявам се към казаното по-горе и добавям:

  1. Лектора явно не знае че има и онлайн хора за който трябва да повтаря въпросите, преди да отговори.
  2. Като попита дали знаят какво е ........., въпреки че някой в залата отговаря нещо си ( не се чува какво) да го обясни, защото има и онлайн студенти;
  3. Покажете на лектора как се работи с програмата ZoomIt за да може да зумва екрана, а не да се „кьорим” пред мониторите и да се чудим какво е написал и на коя програма. Като стартира дадена програма, да обясни коя е и поне веднъж да обясни от край до край как се конфигурира и работи с нея.
  4. Обяснете му че  е  по-добре да седне пред компютъра и като говори за дадено нещо да го маркира с мишката за да можем всички да разберем за какво говори. На камерата му се виждат само краката и не се разбира какво точно показва.
  5. Инструкциите за инсталация на Xdebug са за стара версия, и само по дадените в презентацията, не може да се инсталира и дава грешка. Загубих 2-3 часа, да открия как се прави, как да си избера подходяща версия....Ако целта на упражнението е била да открием сами пътя, да знаете че сте я постигнали!
  6. Винаги в залата има някой, който да попита нещо откъсано, нещо за свръх напреднали.... Нека не си разпилява мислите да обяснява, а да се концентрира върху лекцията. След заниманието може да останат заедно да му обясни.

Като цяло личи че лектора Боян Михаилов несъмнено разбира от PhP, но не му се получава с преподаването. Пуснете му видео на Светлин Наков, Иван Йончев, Николай Банкин, Кристиян Памидов, Николай Рогчев, Иван Иванов и др. за да види как трябва да се преподава.

Нищо лично, но така не се прави!

Поздрави

4
20/09/2017 14:06:54
Thedi avatar Thedi 200 Точки

Да добавя малко feedback. Говори се за мазаници,а когато почне да пише нов код той започва да пише директно между стария и по някое време почва да трие след което пак пише и за мен лично това е мазаница. Би било да се изтрие всичко при положение, че от стария вече написан код не може да бъде използвано нищо. 

Разбирам,че за него е нещо ново и го давам като creative feedback.

1
20/09/2017 17:23:26
mihailovygmail.com avatar mihailovygmail.com 8 Точки

Здравейте,

Сърдечно благодаря за искрените коментари от страна на fencho и Thedi! Съгласен съм с това, което пишете.  Въпреки, че изкарах цял курс в Софтуни за трейнъри да прилагаш на практика това как трябва да се преподава пред онлайн и офлайн публика се оказа по-трудна задача, отколкото си мислех, защото има много детайли (fencho ги е изброил), които трябва да се вземат в предвид. До тук съм преподавал в малки групи, където съм бил в пряк контакт с аудиторията, а случая е съвсем различен.

Боян Михайлов

 

 

4
fencho avatar fencho 35 Точки

Здравей,

Радвам се че си приел коментарите ни от към градивната страна. Целта бе да се изправи това което не се получи както трябва.

Успех, и не забравяй - Ние сме "новобранци" и трябва повечко да  ни се обяснява.

.... и да знаеш че те наблюдаваме :)

1
20/09/2017 19:57:11
KrasimiraGeorgieva avatar KrasimiraGeorgieva 39 Точки

За колегите, които все още не са успели да си инсталират XAMPP и да си направят настройките за дебъгера споделям линк към видео с подробно обяснение от Иван Йонков http://youtu.be/3DeTBIUz8cE?t=2788.

0
mihailovygmail.com avatar mihailovygmail.com 8 Точки

Здравей, fencho,

И аз съм "новобранец" в преподаване пред онлайн аудитория! За да бъда честен в понеделник го направих за първи път. Това за "краката" го разбрах твърде късно. Всъщност на камерата се вижда само мястото около масата, а другата част е екрана на  компютъра. Ще трябва движенията да се отработят... като на прогнозата за времето.

Относно програмите, които използвам съм Linux user от 2004 г. насам. Харесвам софтуера с отворен код и използвам предимно такъв, но не съм краен. Ползвам Kate, Geany и Netbeans за писане на код. Така и не можах да свикна за PHP да използвам някакво комерсиално IDE през цялото време.

Успех,

Боян Михайлов

 

1
cvetomirG avatar cvetomirG 132 Точки

Имам и аз малко предлоения:

 

- да се използва Visual Studio Code / Sublime Text 3, Атом - хайлайт синтаксиса е доста по-добър и може да се слагат теми, които се виждат доста по-добре.

- на определен период от време да се четат въпросите от слидото систематично, а не само да се поглеждат и да се оставят и да се отговаря само на един въпрос, например минават 40 минути, казва се хайде да погледнем слидото и 5-6 минути се отделят на него и въпросите.

- лекторите да участват във фейсбуук групата, също да бъде отворена, а не затворена, както и да се махне от описанието на фейсбуук групата, да не се обсъждат там задачи

https://youtu.be/DZRL62NCAD4?t=4338 пример на syntax overniew на Kенов.

 

-1
21/09/2017 14:42:06
Denchev07 avatar Denchev07 16 Точки

Здрасти,

Може ли да те попитам дали може да ме упитиш към guide как да си инсталирам LAMP stack locally който бих могъл да ползвам с phpStorm или някъде онлайн където мога да прочета точно как става?

Ползвам Fedora и до сега не мога да намеря никъде онлайн точен setup или такъв, който да ми е от помощ. Също става и за друго distro, ако няма за RedHat-ските.

Мерси,
Иван Денчев

0
fbinnzhivko avatar fbinnzhivko 1582 Точки

Ползвам Linux MInt.
Знаеш как е за Linux сам си търсиш.
Теставай това видео.

1
mihailovygmail.com avatar mihailovygmail.com 8 Точки

Здравейте, Г-н Денчев,

Под Linux, товам което ви трябва го има в повечето дистрибуции, включително и Fedora, а именно:

1.Web Server Apache - https://fedoraproject.org/wiki/Apache_HTTP_Server

2.PHP - https://blog.remirepo.net/post/2016/02/14/Install-PHP-7-on-CentOS-RHEL-Fedora

3.MySQL - https://fedoraproject.org/wiki/MariaDB

За локална разработка се ползва просто http://localhost/ по подразбиране на порт 80. Localhost е с IP = 127.0.0.1.  Най-важно е да се конфигурира правилно Apache и да се настрои php.ini. Ако е необходимо сървъра винаги може да се пусне през firewall на реален IP адрес. (XAMPP просто съвместява тези трите, а не че е нещо по-особено, просто добавя малък админ панел. Използвам го само под Windows)

Не си спомням Fedora какъв графичен исталатор има. От отдавна не съм ползвал дистрибуцията. Ето страница с няколко софтуера за мениджмънт на RPM пакети:

https://fedoraproject.org/wiki/Package_management_system

Ето и линк към MySQL Workbench за Linux: https://dev.mysql.com/doc/workbench/en/wb-installing-linux.html

Ето и два линка с последователна информация за инсталация на LAMP:

https://www.tecmint.com/install-lamp-apache-mariadb-php-fedora-24-server-workstation/

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-lamp-linux-apache-mysql-php-on-fedora

 

 

 

0
Denchev07 avatar Denchev07 16 Точки

Здрасти отново, мерси за отговора, оценявам го!

Проблемът който имах аз е с 403-ка, която ми отне няколко дена да разбер че е за /home dir-a. Идеята ми беше да си сетна Red Hat distro защото работя с такива на работа (хостинг, CentOS) и много повече ми допада Gnome vs Unity, KDE etc... Деня преди да има maintenance-а на сайта се бях предал да се опитвам и просто сe примирих с Ubuntu и неговите a2ensite, a2dissite. Само че следващия ден сайта падна и всяко зло за добро, оправих се след като вложих още време.

Сспоред мен, на Linux да не работиш с директория на user-a ти не е много добра идея, просто няма как да си създаващ папки от IDE-то и болката е пълна. Особено докато си config-на Virtual Host-a. Алтернативно си мислех да chown-на /var/www ама тва пък хич вече... :)

Друго нещо което забелязах, е че на лекцията използвате ~/username, mod_userdir. Може ли да попитам, за dev env не е ли по добре с fake domain в /etc/hosts, Virtual Host и да се работи максимално близко до deploy env. Друго нещо също така е разликата между http/s в local ама това май не ми е за сега.

ПС. "Не си спомням Fedora какъв графичен исталатор има" - никакъв, и по-хубаво. GUI s Linux колкото може по малко, Windows хорицата да му се кефат.

1
mihailovygmail.com avatar mihailovygmail.com 8 Точки

Здравейте, Г-н Денчев,

Аз ползвам XFCE, LXDE и KDE в зависимост от проекта, по който работя (Не харесвам GNOME и Unity, това е субективно).

  ~/username, mod_userdir го използвам единствено и само в такива ситуации, когато трябва бързо да напиша някакъв код, който смятам да изтрия, но не и за разработка.

Иначе всичко ми е в /srv/www/htdocs/localhost/ и работи с user=wwwrun/group=www или локалния ми user=boyan/group=users, като само в директориите, в които Apache трябва да пише използвам неговия user (wwwrun) и сменям собствеността. Тогава варианта за IDE да е инсталиран като user-a, под който са записани файловете (в случая boyan/users). Също добре е във фолдер, в които има пълни права за запис да се държат еднотипни файлове - например, ако има папка за снимки, там да не може да се сложи .php файл и да се изпълни, както и всички видове код (pl., executable, и т.н.). Изпълнението може да се ограничи с .htaccess файл.

Виртуални хостове си правя в папка /srv/www/htdocs/myvirtualhost.com и си ги конфигурирам отделно на ръка само ако проекта ми изисква виртуален хост. След това за да го достигна в /etc/hosts добвям 127.0.0.1 myvirtualhost.com или локален IP от който искам да го достигам. Вариант е също собствен DNS.

Повечето проекти са ми направени да работят от какъвто и да е фолдер, и имат един конфигурационен файл, който бързо може да се промени, когато проекта се премести. До него трябва да има минимални права за достъп. Конфиг. файл ми е така организиран, че да проверява дали въм в правилния домейн и кода да не може да се стартира ако го пускам от друг.

Относно https съм си генерирал сам самоподписан сертификат, който използвам за тест, след което клиента си закупува сам ssl. Слагам в браузъра изключение за конкретния хост.

Дано да съм успял да помогна.

Поздрави,

Боян Михайлов

 

1
12/10/2017 17:08:17
Denchev07 avatar Denchev07 16 Точки

Абсолютно, мерси! :)

0