Професионална програма
Loading...
bokoto83 avatar bokoto83 1 Точки

Simple Operations and Calculations - Lab, 02. Concatenate Data

Здравейте съфорумци ! Искам да попитам грешка ли е да се напише кода по този начин , след като резултата е един и същ във Visual Studio ? Пробвах в Judge не ми изкарва грешка, но не може да го процес-не даже :))

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;

namespace Greeting
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            string firstname = Console.ReadLine();
            string lastname = Console.ReadLine();
            string age =Console.ReadLine();
            string town = Console.ReadLine();
            Console.WriteLine("You are " + firstname + " " + lastname + ", a " + age + "-years old person from " + town +  ".");
            
        }
    }
}

Тагове:
0
Programming Basics
Riggs avatar Riggs 28 Точки

Здравейте колега! Кодът, който сте дал в този му вид има една неточност.  Неточността е в този ред-> "string age =Console.ReadLine();"  Искаме променливата, в която вкарваме входния параметър, да работи с числа. А тук сте задали тя да работи само с текст. И когато стартирате програмата (Ctrl + F5), и въведете входните параметри и на трети ред въведете число - тук кодът се чупи, защото тази променлива, чете само текст и не разпознава числото, което сте въвел.
Правилното е: int age = int.Parse(Console.ReadLine()); => Създаваме променлива от тип int (чрез нея създаваме променлива, която да работи с цели числа, от порядъка на "- 2 милярда и нещо" до "+ 2 милярда и нещо") и чрез int.Parse - задаваме променливата да работи с цели числа.

Няма проблем да изпишете последния ред и по този начин. Според мен има по-лесен и по-подреден. Аз лично бих написал:
Console.WriteLine("You are {0} {1}, a {2}-years old person from {3}.", firstName, lastName, age, town);

Обърнете внимание и че променливите по неписан закон на програмистите (който всички спазват) се въвеждат по следният начин: Когато въвеждаме променлива с 2 имена, тъй като не можем да сложим разстояние ("first name" например), тъй като Visual Studio не го приема я изписваме по следният начин: firstName, lastName, sideOfRectangle - първата винаги е малка и тъй като думите са слети, всяка нова дума е с главна и се пишат заедно :) Това е от мен. Успех! :) 

0
09/06/2019 10:52:52
bokoto83 avatar bokoto83 1 Точки

Благодаря за отговора. Ясно ми е как е правилно да се напише от последната лекция. :)  Въпросът ми по-скоро беше , защо Visual Studio  позволява да бъде изпълнен кода и не се чупи без int age = int.Parse? 

0