Loading...

Когато от енергетика скочиш на програмиране с огромен успех - Ваня Беновска

avatar Катерина Костадинова 4 минути
Когато от енергетика скочиш на програмиране с огромен успех - Ваня Беновска

Ваня Беновска е поредният повод за гордост на Софтуерния университет. Тя стартира като студентка по Електроенергетика, а към днешна дата вече е амбициозен Full Stack Developer. Как започна всичко и през какво премина по пътя на своето развитие, ще ни разкаже самата тя в следващите редове:

Представи се пред читателите. Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Накратко: това е единствената професия, в която няма никакви лимити за знания/умения и респективно - заплащане. Не зависиш от чиновници или от държавата дори, които да определят дали и кога да ти увеличат заплатата или заплатите в сектора/ или минималната. Тук даваш и искаш. И се получава. Казвам това, защото идвам от „голямата“ енергетика (Инженер, доставки - в търговски отдел, обществени поръчки), първото ми висше образование е Магистър по Електроенергетика. Което не носи съответната възвръщаемост от влаганите усилия, поне не в България и не на този етап от развитието на страната. А на мен не ми се емигрира. Затова взех решение да започна в СофтУни, заредена с хиляди надежди за справяне със ситуацията. И проработи :) В момента съм Full Stack Developer в Microinvest , фирма за счетоводен софтуер. Прекрасно е!! И един неочакван бонус на новата работна среда: хората се усмихват повече, по-щастливи са. Предполагам защото са удовлетворени от себе си. Философски погледното – това си е чисто щастие! :-)

Защо избра Софтуерния университет и кои курсове си преминала?

СофтУни е най-силният университет за програмисти, с отлично прецизирани програми на обученията, съобразени с необходимото време за усвояване на материала и разполагащ с отлична онлайн-система за упражнения и задачи - judge.softuni.bg, където тестваш разработения от теб код по поставените проблеми в процеса на обучение, непрекъснато, всеки ден. Също, СофтУни поддържа партньорства с фирми от бранша, така че ако си добър, ще бъдеш препоръчан, ще можеш лесно да стартираш после. Изключително съм доволна от всички преподаватели, Светльо знае как да си подбира хората. Започнах при Калин Примов и Преслав Михайлов (Java, С#). Модулът на С++ ми води Георги Георгиев, Жоро – велик преподавател и програмист, винаги ни обръщаше внимание на нетипичните и особени случаи, което е приоритетно важно ако програмираш на С++. Както той казваше, този език е като мега-мощна кола, която обаче трябва да се научиш да управляваш, за да можеш да „летиш” с нея, а не да си самосъздаваш проблеми :)

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Online. Отлична форма на обучение. СофтУни е създал всички необходими технически условия за това. Спестява време, гледаш си видеата с учебните занятия, можеш да спираш и връщаш, ако нещо не си разбрал или искаш да си запишеш. Разбира се, има и Live. Важно е да се знае, без значение каква форма на обучение е избрана, че тази материя иска отдаване и време.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението?

Да се преодоляваш всеки път, когато има страшно много нов материал за учене/кодене (в такива моменти ти се вижда страшно, но след като го усвоиш, ти изглежда вече като детска игра :)  Създадох си система за самонадъхване – силни сентенции, които си ги повтарях всеки път, когато имах нужда: Keep Calm and Learn to Code!

Никога няма да бъдеш нещо повече от това, което си, ако правиш само това, което можеш. …Иначе, без тях, системата е с рев и хапане на ръце :) Програмирането не е за слаби. Иска много упоритост и постоянство. Тук няма как да излъжеш че можеш, ти ТРЯБВА да можеш. Но се отблагодарява, професията е уникално благодарна към теб и ще ти даде много: стабилност, самочувствие, независимост, възможности!

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

По-скоро ни научиха на тактики за успех и себеопознаване в критични ситуации и напрегнати моменти, когато искаш много от себе си за кратко време. Едно от нещата, които Жоро ни повтаряше, беше – мозъците ви се нуждаят от чист въздух и почивки. Ако забиете на някоя задача, излезте навън за малко, поразходете се, или минете на следващата, после пак се върнете на проблема. Всъщност, точно с неспазване на това желязно правило, съм си проваляла изпит: захващам задача и не я пускам, независимо че „буксувам” на нея. Или друг случай: понеже С++ бяхме относително по-малка група студенти, за един изпит ни предоставиха много малка зала, в която с разочарование установихме, че прозорците не се отварят. Изпитът мина на отворени врати буквално. Но не помогна. Е, може и да не съм се била подготвила, но е хубаво да си имам оправдание :) Сега знам, че винаги трябва да има отворен прозорец, за да кодиш бързо и успешно. Мозъкът си иска своето, точка.

С какво ти помогна обучението в кариерното ти развитие?

Даде ми отличен старт, за да мога да кандидатствам за Junior позиция. После, ако даваш всичко от себе си, бързо се расте.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Високо :)  Ейй, човешката амбиция няма граници :)  Нека го кажа по друг начин: с много знания и умения в програмирането, „плуваща в свои води”, тогава вече ще бъда наистина себе си. Няма по-хубаво нещо от това човек да си обича професията и да й се отдаде.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Действайте смело, момчета и момичета, това е правилният професионален път! Няма значение кое конкретно ще изберете (C#, Java, JS, C++, … … ) всички те са добри посоки, които в бъдеще се събират, т.е. няма значение какъв език за програмиране знаеш - щом си програмист, знаеш всички. :)

Keep Calm and Learn to Code!

В случай че и вие имате с какво да ни вдъхновите – разкажете своята история на marketing@softuni.bg. А ако искате да започнете да пишете успешната си история сега, включете се в цялостната програма по софтуерно инженерство от ТУК!