Loading...

Дончо Минков за необятните възможности на Python

avatar Катерина Костадинова 4 минути
Дончо Минков за необятните възможности на Python

Дончо Минков е едно от ценните попълнения в лекторския състав на цялостната ни програма по софтуерно инженерство, където води модулът Python Advanced. Той е Technical Lead & System Architect в Dev екипа на СофтУни и се занимава с програмиране вече цели 15 години, през 10 от които е и технологичен трейнър. Преподавал е много технологии, като .NET, ASP.NET Core, Python & Django, Node.js & Express, Android, iOS, React, Angular, алгоритми и други. В момента играе ключова роля в изграждането на системата на СофтУни за провеждане на международни обучения, като тя е изградена с ASP.NET Core, React и работи под Linux, използвайки Docker контейнери.

Днес Дончо ще ни разкаже по-подробно за езика Python - от възможностите, които предосттавя, до перспективите му, предимствата му пред другите езици, до това какво можем да очакваме от предстоящия Python модул в цялостната програма:

Разкажи ни малко повече за Python и неговите възможности

Python е стар език, който все още се приема като модерен. Той е лесен за учене, разбиране и писане и се използва за много различни видове софтуерни приложения - уеб, AI & machine learning, статистики, image recognition, linux kernel, scriping и други. 

Защо езикът набира все по-голяма популярност и става по-предпочитан от програмистите?

Основно защото Python е лесен и мощен език. В същото време, езикът не е най-важното, за да е предпочитан от програмистите. По-важни са средите и инструментите, на които работиш с даден език. 

В случая с Python: 

- Уеб разработка - Django и Flask. И двете са много добре написани, като дават възможност на програмистите да се концентрират върху същинските проблеми, а не да пишат шаблонен код (boilerplate code). 

- Machine learning, AI, статистика - NumPy, Pandas и други. Библиотеки с много готови функционалности за улеснение на програмиста

- Linux kernel - Python работи много добре в комбинация със C/C++, което му позволява лесна интеграция. 

- Scripting - писане на автоматизирани команди и тестове е много лесно и удобно с Python. 

Какви са перспективите на Python в бъдеще?

Python става все по-полулярен и използван, за все по-интересни технологични открития/възможности/разработки. Последните години може да се види ръст в търсенето на Python специалисти, което определено подсказва значително за перспективното му бъдеще.

Какви са предимствата на езика, спрямо другите програмни езици?

Освен, че Python е перфектния език за започване, той е много добър език за писане на "сложен" софтуер. Също така, средите, които поддържат Python (Djangom, NumPy), са едно от основните му предимства. Създаването на уеб приложение с Django е изключително лесно и приятно. 

Какво трябва да знае един Advanced Python programmer?

Това е нещо, което е еднакво за всички езици за програмиране. В началото на всеки му е трудно да напише елементарен код - цикъл и масиви/списъци са the hardest thing ever! В последствие, писането на код става тривиално. По-трудно е да се анализира проблемът, да се измисли решение и чак след това да се напише кодът, който решава този проблем. 

Един програмист трябва да може да решава проблеми. Колкото по-опитен е, толкова по-бързо и по-трудни проблеми ще решава. 

Трудност на усвояване на езика - за начинаещи или напреднали е по-подходящ?

Подходящ е за всички. Накратко - хубав и лесен език за писане и разбиране на код. Има една шега и тя е - "Как да направиш псевдо код на изпълним код?" - "Сложи разширение '.py' на файла" :) 

И не на последно място - Python е изключително експресивен език - когато пишеш Python е почти като да пишеш на английски език. 

Курсът Python OOP - какво ще научим в него?

Ще разгледаме ядрото на обектно-ориентираното програмиране, като ще ползваме езикът Python. Ще учим как се правят класове и обекти, какво е наследяване, защо това е добра идея и кога е добра идея. Накратко - ще положим първи стъпки в писането на качествен, модулярен код. 

Курсът Python Advanced - какво ще научим в него?

Както казва името - ще разгледаме тънкостите на езикът Python. Ще учим за списъци (lists), множества (sets), речници (dictionaries), comprehensions и още много неща, които правят Python един прекрасен език за създаване на софтуерни приложения. 

Ако искате да учите от практици и лектори като Дончо Минков и да дадете старт на своята мечтана кариера в IT индустрията, станете част от предстоящите модули по софтуерно инженерство. Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в България!

Ето ги и предстоящите модули:

Fundamentals Module - януари 2020 

C# Web - януари 2020 

C# Advanced - януари 2020 

Java Advanced - януари 2020

Python Advanced - януари 2020 

Front-End Frameworks - януари 2020 

Java DB - януари 2020 

JS Advanced - януари 2020