Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
o_ignatov avatar o_ignatov 54 Точки

Колко трудни ви се сториха задачите от изпита в неделя(09.07.2017)?

Здравейте,

става въпрос за изпита по Programming Fundamentals от 09/07/2017.

Лично на мен задачите от подготовката, които решавахме предходната седмица ми бяха в пъти по-трудни от тези с покемоните и очаквах да се падне дори някоя със звездичка, като на упражненията.

А, това с паролата го разбрах след като бях излязъл от залата и ме е яд, че не се сетих да пробвам понеже щях да си остана и да си пиша по другите 2.

Като цяло мисля, че хванахме промоцията с тия задачи и който не е изкарал или пък не е дошъл може само да го е яд.

Тагове:
1
Programming Fundamentals 10/07/2017 11:11:13
o_ignatov:
Затварям темата да не стане война
ramsess avatar ramsess 1 Точки

Всеки човек разбира сам за себеси какво му е трудно какво му е лесно.
 

За мен лично изпита не беше убидно лесен нито прекалено сложен. За мен лично най-много ме затрудни задачата с regex (3) да направих я на 100% но можех да се справя по добре. Това е лично мнение. smiley.

0
MartinBG avatar MartinBG 1260 Точки

Задачите, и най-вече описанията към, тях бяха "културни" - без премълчани условия и подводни камъни. 

Според мен, така и трябва да бъде на подобен изпит - разликите в резултатите да дойдат от познаването на материала, а не от от интуицията за заобикаляне на премълчани в условията корнър кейсове, използвани в Judge тестовете (не е истина колко нерви вкарах, докато решавах задачите от 4-те подготовки!).

2
10/07/2017 11:26:28
o_ignatov avatar o_ignatov 54 Точки

Да и аз особено с 02. Command Interpreter и 04. Roli The Coder.

Ако граничните тестове са видими е да речем 1 идея по-добре понеже ще хванеш идеята.

0
Smytt avatar Smytt 29 Точки

Не съм съгласен. Граничните стойности, осъзнаването им, познаването и намирането е най-големия брейн тийзър. Много по-важно е да овладеем това, отколкото LINQ, което е на един клик разстояние в гугъл.

0
MartinBG avatar MartinBG 1260 Точки

Благодаря ти за коментара!

Очаквах някой да застъпи тази теза, защото не ми е чужда, но не за това става дума. wink

Нека не слагаме каруцата пред коня - в този курс учихме едни неща, и изпита трябва да е върху това, което сме усвоили от материала.

 

Това, което си написал е вярно за реални приложения (както и много други неща - като се почне от правилата за форматиране и оформяне на кода, и се стигне до вземането на правилните решения за организиране на програмата), но за черната кутия, каквато на практика е Judge, комбинирана с подвеждащи или непълни условия, това упражнение е чиста загуба на време и извор на фрустрация. Време, което би могло да се използва много по-пълноцено в ученето на нови неща (за работещите хора наличното време също е сериозен фактор) или за повече упражнения.

0
10/07/2017 14:18:42
Smytt avatar Smytt 29 Точки

Изпитът беше доста лесен. Толкова, че не отговаряше на курса, през който преминахме, а това не е правилно. Правилно е 6ци да имат наистина само тези, които перфектно са овладяли материала. (Нямам подобни претенции - бел.авт.)А с регекс, който мачва малки и големи букви не проверяваш кой го е научил. Това трябва да е за 3, не за 6. Моето мнение е такова. Аз нямах нищо против да получа 5 при сложен изпит, който наистина покрива сложността, демонстрирана цял месец. 

Идеята на курса е много различна от държавното уни или училището, където можеш да "изкяриш" с лесен изпит и да се похвалиш с бележника пред баба колко много шестици имаш.

Очаквах повече :/

0
Ivakis avatar Ivakis 98 Точки

Аз не мога да разбера от какво си недоволен, колега. В курса се засегнаха data variables, arrays, lists, methods,  dictionaries, classes and objects, strings

1 задача - променливи, целочислено деление и тн.

2 задача - масиви/листове, методи 

3 задача - стрингоонработка с регекс

4 задача - клас, речник с лист от обект /най-оптимално решение/

Екипът, съставил задачите е засегнал всеки един аспект от проведения курс, написал е условията разбираемо и без подводни камъни.  

Като водеща цел е била да провери реално усвоените знания по Fundamentals!

Ако толкова държиш да тестваш логиката и остротата на ума си, има възможност да се запишеш в курса по Алгоритми, който има за цел да обучи курсантите на точно това - бордер кейсове, подводни камъни, справяне със сложни, заплетени проблеми и като цяло да развие алгоритмичното мислене. 

 

 

 

2
sevgin0954 avatar sevgin0954 556 Точки

За регекса и за масивите задачите можеше да са малко по трудни за останалото единственото по лесно е че условията нямаше уловки а бяха ясно написани какво се иска

0
10/07/2017 14:09:53
spzvtbg avatar spzvtbg 582 Точки

относно 2рата задача да не би да има някъкво подреждане на отпечатването?

0
WifiAvivi avatar WifiAvivi 150 Точки

Трудността на изпитите се определя от това колко курсисти трябва да се напаснат и да преминат в следващото ниво. Това е така, защото академията няма добре работеща програма, по която да обучава и в движение се търси такава. Пример за това е непрекъснатата промяна в учебните планове. В момента всеки може да се съгласи, че в judge има супер лесни изпити и същевременно да попадне на супер трудни.

Още в началото на новия Programming Fundamentals (след поредната промяна на програмата и преминаване към Soft Uni 3.0) имаше точно по една кьорава задача за подготовка от всяка тема (т.е. общо 4 задачи за подготовка за изпита). Решавам ги смело примерните, но на изпита се пада Roli The Coder, Nether Realms - много засукани задачи. На следващите изпити обаче гледам смехории като Endurance Rally, Winning Ticket, SoftUni Karaoke. За какво говориме просто? Когато малко хора преминат успешно изпита това значи, че малко ще продъжат в следващото ниво. Затова на следващия или по-следващия изпит пускат по-лесни задачи, за да се понапаснат нещата. 

1
simeon3000 avatar simeon3000 265 Точки

А-ааа, не така. Това значи ли, че за нас от разширената версия на курса ще са от трудните задачи smiley

0
ison4eto avatar ison4eto 40 Точки

Здравей!

На мен задачите ми се сториха много лесни. Отговаряха отлично на материала, който учим и имаха много добре описани условия. Единствената задача, която ме затрудни беше първата. Тръгна ми за 90/100 и няколко часа се мъчих с нея, но не успях да я изкарам.

0
vdrenovski avatar vdrenovski 8 Точки

Това е защото по условие има деление на 0, което трябва да бъде валидно.

0
ison4eto avatar ison4eto 40 Точки

Имам такава проверка.

Edit: Открих си проблема, бил е в определянето на процентите.

0
11/07/2017 12:15:30
vdrenovski avatar vdrenovski 8 Точки

то тия 50% бяха малко подвеждащи.

Аз си реших проблема така:

if (N % 2 == 0)
{
     halfPower = (int)N / 2;
}

 

1
IvanDobrinov avatar IvanDobrinov 6 Точки

 Моето мнение ми е, че изпитът беше достатъчно труден да провери колко добре сме усвоили знанията от курса(с изключение на регекса, който беше твърде лесен), но не достатъчно да провери цялостно уменията ни да анализираме и решаваме проблеми, както и алгоритмичното ни мислене, две неща които не смятам, че бяха особено голяма част от самия материал. А относно дали сме хванали промоцията с тези задачи, не смятам че трудността измежду изпити ще варира толкова много, че ако човек е изкарал 6 тук няма не може да се докаже и там.

 Самият курс не беше толкова сложен, най-трудното нещо е да комбинираш голямото количество задачи с работа/училище/семейство и т.н. и ако човек не е схванал материала до сега а има времето да решава, може би няма да му се получи като програмист. Погледнем ли джъдж можем да видим в резултатите че има много хора с по малко от 400 така, така че не смятам, че изпитът беше лесен а по-скоро че подготовката ни е добра. На който изпитът му се е сторил твърде лесен може да се върне в подготовките, да си ги реши за 400/400 и да се чувства доволен от себе си, за това че е успял да предвиди всички варианти и че е избегнал всички уловки в условията.

 Освен липсата на нужда от сложни регекс патерни другото което не ми хареса беше че, времето наистина беше твърде много (първата част я приключих за около 40 минути, а втората за още толкова само че прекарах следващите два часа и половина в опити да оправя 7-ми и 8-ми тест на 4та задача, които незнайно как чупеха програмата, но със или без 2 часа резултатът ми щеше да бъде същия), но предполагам е толкова много за да може хората, които не се чувстват толкова подготвени да не мислят за времето, а за писането, понеже притеснението само ще влоши нещата, така че колкото и да не ми харесва не смятам че трябва да се промени.

 В крайна сметка съм доволен от изпита и от оценката си, само ми се иска да имах достъп до тестовете, да видя какво точно се е обърквало...

0
kolioi avatar kolioi 612 Точки

Така като гледам, първата задача се решава само със знанията от курса Основи на програмирането (Programming Basics), т.е. не са необходими някакви допълнителни знания. Четене на цели числа от конзолата, един while() цикъл, една if() проверка и извеждане на резултата. И целочислено деление. Все неща от началния курс.

0