Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
Bogdan1899 avatar Bogdan1899 50 Точки

Functional bug or design bug?

Здравйте, колеги!

Тъй като не съм 100% сигурен искам да попитам една синтактична грешка /напр. вместо Cancel пише Cnacel/ или когато имаме сгрешен надпис на екрана /напр. трябва да пише "гласувахте за снимка", а пише "гласувахте за албум"/ функционален или дизайнерски бъг се водят?

 

Поздрави! 

Тагове:
1
QA Fundamentals
boiko.lazarov avatar boiko.lazarov 14 Точки

Design бъг е това. Такива неща козметични, цветове надписи подредба на менюта са бъгове с дизайна.

 

Functional bug би било, ако като натиснеш cancel и ти създаде нов албум, примерно.

 

Regards

4
Bogdan1899 avatar Bogdan1899 50 Точки

Благодаря, колега.

0
JuliaS avatar JuliaS 32 Точки

На мен най-трудно ми е да откривам security bugs...Това с попълването на полетата със скрипт или html е лесно откриваемо, дали се показва някаква важна информация, която не би трябвало да се вижда също (напр. id или нещо друго важно, което се използва в кода)...Ако някой има повече права от описаните по документация също е секюрити бъг, но какво още влиза в тази графа?

0
boiko.lazarov avatar boiko.lazarov 14 Точки

Ако копираш линк с админски права и после го заредиш с обикновен юзър и ти показва sensitive information, вместо unauthorized.
Ако оставиш системата неактивна известно време (15-30 Мин) и след това като се върнеш - би трябвало като цъкнеш на някое меню да те изкара на лог ин страницата, ако не те изкара а можеш да продължиш - бъг.

 

BTW Силно препоръчвам, който не е гледал лекцията за подготовката за изпита да я гледа. Там е обяснено много добре кое какво е как се логва и т.н. И си е точно, каквото ще се случи на изпита.

 

Regards
 

1
13/05/2016 18:38:05
JuliaS avatar JuliaS 32 Точки

Гледала съм всички материали към този курс, гледала съм дори и подготовката за изпит от предния курс:))) Но...при различните приложения security bugs могат да бъдат различни. Тук се намесват повечко и програмни знания...А там имам някакъв опит, но определено не достатъчен. Например не ми е ясно защо ако до 30 мин не се затвори приложението/акаунта, това е security bug...? 

0
boiko.lazarov avatar boiko.lazarov 14 Точки

Ако си забравите системата включена, някой може да влезне и да достъпи информация докато няма никой на компютъра.

 

По същата причина някои email клиенти се разлогват автоматично след 15 - 30 мин - ABV то примерно.

 

Regards

0
13/05/2016 19:19:16