Евентуално "преписване" на домашно...
Здравейте,
не съм сигурен, че това е точно "проблем"... но има такава възможност.
Получи се интересено съвпадение докато проверявах домашни по "Колекции в Java" - тегля си едно домашно, проверявам го и го оценявам отлично, защото всичко работи чудесно... Тегля второ, започвам да преглеждам и... това ми е познато - разбира се предположих, че съм импортнал вече провереното по погрешка... за съжаление не беше така.
Двете домашни бяха абсолютно еднакви!
Разбира се, възможно е да тези домашни да са били обсъждани по време на упражнения или колеги да са се били събрали, за да обсъждат екипния проект... но каква е вероятноста, две домашни, дори и обсъждани, да имат абсолютно еднакви алгоритми, имена на променливи, на масиви... да са абсолютно еднакви... единствените разлики в домашните са имената на файловете - променени са с по едно тире. Това, предполагам, изключва възможността за тегленето на едно и също домашно два пъти. Архивите са с различни номера: 38990 и 39220.
Поздрави,
Николай
Преписването е нещо нормално, дори не виждам причина "преписването" да е нещо, което да трябва да се избягва или предотвратява по някакъв начин. Съвсем нормално е. Неслучайно частта, която домашната формира от крайната оценка е толкова малка - просто няма голяма тежест.
На колегата dsmilyanov мога само да кажа - да така е прав си, но като човек който се занимава от сравнително скоро с програмиране мога да кажа че е голяма глупост да копираш или вземаш чуждо домашно, просто защото няма полза за индивида, който не си пише домашните. Така че колкото и да е "нормално" за голяма част от хората, за мен лично клони по-скоро към Self-sabotage. И да най-вероятно нищо няма да бъде променено, защото занимаващите се с Уни-то не са детегледачки и няма да следят дали хората си вършат работата. Единствени губят хората, които се скатават, но предполагам тези същите след всяко явяване на изпит почват малко или много да проглеждат и да разбират че сам ако не си го свършиш, просто няма да стане.
@zh.stoqnov O не, не го приемай точно така. Да, само по себе си преписването е глупост, но повечето от хората в университета (надявам се, а и вярвам, че е така) са мислещи хора и дори и да преписват, не го правят сляпо. Преписването е механизъм, който е "заклеймяван" като цяло в българското образование и на моменти съвсем разбираемо. Тъпо е да погледнеш в "теста" на другарчето, да видиш поредица от отговори тип (А Б Б В А Г Б А) и да ги препишеш. Преписването няма стойност.
В програмирането съвсем не е така. Много от преписванията са съвсем умишлени и съвсем на място. Преписваш нечие домашно, минаваш после по него ред по ред, четеш, пробваш се да го счупиш, променяш тук-там нещо, изучаваш го. Програмирането съвсем не е една от онези материи, в които има Х на брой светила и те са големите майстори и учители. В програмирането всеки един, базирайки се на собствения си опит, би могъл да бъде добър учител и по един или друг начин да предаде някакви знания. В този смисъл - преписването бих казал, че не трябва да е нещо "заклеймено" а нещо търсено. По същия начин, по който работата в екип е нещо изключително важно и търсено. Програмирането е просто способ за решаването на някакви проблеми, докато самите проблеми е удачно първо да бъдат решени от хора (т.е. в екип).
Колкото до сляпото преписване, на всички е повече от ясно, че "то си е за теб". Като преписваш без да учиш, да пробваш, да четеш - много бързо ще изостанеш. И т'ва изоставане си е чисто твой проблем. А и малко хора гледат резултатите. Това, че си преписал еди-си-кое упражнение/домашно/задача и имаш супер много точки на еди-си-кое не означава абсолютно нищо. Нещо от рода на "По точките посрещат, по знанията изпращат". Точки != Умения. Много точки != Много умения. Преписващ човек != Незнаещ идиот.
Та това ми беше идеята. :D