Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

anastassija87 avatar anastassija87 5 Точки

Повторен курс за нулево ниво

Здравейте колеги,

Бих искала да се консултирам с вас преди да взема решение, все пак крайните срокове наближават. ( Не намерих подобна тема, затова отварям нова).

Интересувам се дали сега, след успешно взет изпит от нулевото ниво, е позволено отново да се запиша на нулевия курс, присъствено или онлайн, чийто срок изтича на 3-ти май.

Не съм доволна от постигнатия резултат и съм сигурна, че имам пропуски, които непременно трябва да се попълнят и утвърдят, преди да продължа уверено напред.

Доколкото разбрах оценката от сега взетия изпит се пази и е валидна за следващия прием, така че от тази гледна точка няма проблем.

Тъй като курсът от първо ниво ще се проведе за 6 месеца и ще се засегнат 4 компонента, с оглед на свободното ми време, няма да е достатъчно да наваксам с предишното ниво.

Моля за мнение и коментар!

Благодаря предварително!

1
Programming Basics 29/04/2015 13:44:37
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

Позволявам си да пусна нов отговор, защото и аз взех моето решение.

Резултатите ми от изпита позволяват да запиша 1-во ,ниво но... Но същевременно осъзнавам, че този един месец не ми беше достатъчен да вникна в детайли на всичко, което ми бе преподавано или се наложи да ползвам. Интуитивното ми решение на задачите не е показание за познания, а само за аналитичност и логика.

В същото това време виждам, че "C# Advanced" е с продължителност 1 месец, което ще рече, че освен слабата ми и рушаща се основа от знания ще трябва да надграждам интензивно и нова такава.

Това, което правих досега беше да изнасилвам ежедневието си постоянно и да се опитвам да седна не на два, а на няколко стола едновременно. Не смятам резултатите си от изпита за опровержение на правилото, а само за временно изключение. Това ще рече, че е въпрос на време да затъна в много работа за малко време, което със сигурност ще доведе до неприемлив за мен резултат.

Доста мислих и  след като разгледах програмата, поговорих със студенти от по-високите нива, чух и съвета на Наков реших, че ще е непълноценно за мен самият да се хвърля в 1-во ниво. Не искам диплома, нямам амбиции за "намиране на работа", искам само да съм сигурен, че мога да се справя без да ми се налага да ровя из десетки минали мои решения и да прекарвам часове в Google.

Смятам, че оптималният (за мен) вариант е да повторя нулевото ниво (ако ми позволят разбира се), като ще използвам това време за:

  • да реша всички задачи отново, като този път добавя и тези със звездичките;
  • да преразгледам лекциите, старите си решения и обогатя нищожните ми познания;
  • да хвърлям по едно око и на горното ниво за да бъда по-подготвен, когато реша да го изкарам.

Мисля, че повтарянето ще ми позволи да отделям поносимо за ежедневието ми време и вникна по-сериозно в проблемите. Дори и да не бъда приет за нулево ниво - винаги мога да направя гореописаното и да се явя на "поправителен". По-високата оценка не е интересна, но сериозната проверка на знанията ми  със сигурност ще е полезна като отправна точка.

В същото това време съм убеден, че ако се включа в 1 ниво ще го завърша с успех над средния, но единственото, което ще съм постигнал е да излъжа себе си доколко добре съм подготвен и как "мога да се справя". Да, с изпита мога със сигурност, но реалността за съжаление не е friendly среда, която ще се съобразява с възможностите ми за да ми подаде подходящите проблеми.


Споделям решението си не за да го натрапвам на някого, а защото вероятно ще е полезно и възприемливо за бъдещите студенти от нулевите нива или текущите ми колеги. На всички останали, които са решили да се впуснат в приключението "1-во ниво" пожелавам успех. Ще се виждаме пак и... да помагате, ей! laughing

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Напълно подкрепям мнението ти и винаги съм изказвал пред колеги в твоето положение подобна теза. По-добре да се поставят стабилни основи, върху които може да градиш впоследствие, отколкото бавно и сигурно да затъваш в програмата с половинчати знания. Стига времето да не е фактор (има хора, които са финансово затруднени) винаги бих препоръчал ниво 1 да се започне с доста солиден резултат на приемния изпит.

2
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

Съгласен съм и не аз откривам топлата вода. Трудно е човек да се пребори със собствената си увереност, особено ако е на мнение, че е с покритие.

Резултат от 210 точки на изпита според мен е "доста солиден" за едномесечен и претупан от мен курс и това ми дава основание да смятам, че ще се справя. Нещо повече - сигурен съм в това.

Обективната оценка и анализ обаче не могат да бъдат оборени и са напълно подкрепени от простичката истина, че всичко е въпрос на компромис. За да получа сериозен резултат и в следващото ниво ще трябва да правя компромис с ежедневие, бизнес, семейство и т.н. Този компромис автоматично води до следващия - липсата на доизграждане на текущата ми слаба основа. Той води до по-следващия и т.н. до затъване в блатото на "изключенията от правилото".

Теглейки чертата получавам неравенство, от лявата страна на което са всичките ми знания след 6 месеца, а от дясната - нереалният резултат от изпита. Нереален, защото може да се изкара висока оценка и без сериозни и постоянни знания и като добавим знака се получава, че знанията<оценката. В реалният живот обаче оценката се пише по други критерии и ако човек иска работата да му спори е необходимо знакът да е точно обратен или знанията>оценката и това важи за всяка една проверка, дори и да не е изпит за преминаване на ниво.

Като цяло ентусиазма и емоциите винаги пречат на трезвите решения, но това си е само мое разсъждение.

Теоретично погледнато ако бъркам днес ще "загубя" няколко месеца и ще започна ниво 1 през септември вероятно. В същото време тази "загуба" е свързана с позитив от придобиването на знания и като цяло може би е възможно поражението да се превърне в победа.

Прекалено философски почнах да гледам на нещата, а те са безкрайно  прости. Изборът е въпрос на приоритети и ако "тапията" е на 1-во място човек не трябва да се колебае да записва дори и със 100 точки.

1
a1mbiser avatar a1mbiser 63 Точки

Колега JOHNY  никак не съм съгласен с теб и според мен хора със малко точки не трябва да записват следващото ниво при положение, че резултатът от изпита показва че не са научили сегашното. Ако приемем че точките са някакво отражение на знанията придобити по време на курса 100 точки (или дори 200) от 500 възможни означават че човекът е понаучил това-онова но реално нещата които е научил са по-малко от тези които не е научил и според мен лично ако човек изкарал резултат около този(100-200) на изпита запише 1во ниво (т.е. решил е че няма какво повече да вземе от нулевото),ще си вкара автогол защото бързо ще се озове в ролята на догонващ докато колегите му надграждат и трупат нови знания той ще се лута да наваксва старите.

 "В същото това време съм убеден, че ако се включа в 1 ниво ще го завърша с успех над средния"

Колега ти нулевото не си завършил с резултат  над средния откъде реши, че следващото ще е по-лесно?Не го приемай като заяждане просто изказването ти е подвеждащо за останалите които четат и си мислят "200 точки са си ми тамън готов съм да уча нови неща!"

Според мен човек трябва да се запише в следващото ниво когато е уверен във знанията си а в случая нисък резултат и пускането на тема говорят за обратното.

Извинявам се ако някой се почуства засегнат от поста ми(не съм го писал с тази цел) и се надявам да бъда разбран правилно.

Това е само мое мнение разбира се не обвързвам никой с него и в крайна сметка всеки знае за себе си каквото и да е решението на колежката anastassija87  и други колеги поставени пред подобна дилема пожелавам успех на всички :)

 

0
02/05/2015 16:16:49
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

Привет a1mbiser,

"Колега JOHNY  никак не съм съгласен с теб и според мен хора със малко точки не трябва да записват следващото ниво при положение, че резултатът от изпита показва че не са научили сегашното." - Цитирам себе си - "Изборът е въпрос на приоритети и ако "тапията" е на 1-во място човек не трябва да се колебае да записва дори и със 100 точки.". Факт е, че "тапия" се изкарва навсякъде дори и с недостатъчен брой знания. Потърпевшият е самият висшист (среднист и т.н.). Казвам "ако", а не че така е редно да се постъпва. laughing


Относно "автогола" - мисля, че казваш същото като мен и сме на едно мнение. Затова и прецених, че не е рационално да записвам 1-во ниво още сега.

 

"Колега ти нулевото не си завършил с резултат  над средния откъде реши, че следващото ще е по-лесно?Не го приемай като заяждане просто изказването ти е подвеждащо за останалите които четат и си мислят "200 точки са си ми тамън готов съм да уча нови неща!" - Приятелю, тук визирам себе си и никъде не съм казал, че ще е "по-лесно". Позволи ми да се познавам и да съм уверен както в способностите си, така и в непреклонността ми, когато следвам някаква цел.

Ако някой приема самооценката ми като общо правило, не го правете! Факт е, че има добри студенти, които в нулевото ниво са преминали с 100-200 точки, факт е, че има и изоставащи, които са били с 400-500. Всеки човек има своите субективни възможности, начин на живот, амбиции и приоритети. Моите са валидни само за мен и е абсолютна грешка някой да ги приема като водеща величина за него самия. Ако това си искал да кажеш - съгласен съм с теб.

 

Приемам мнението ти като напълно добронамерено и благодаря за него. Факт е, че не очаквах думите ми да се тълкуват като определящи за някой друг и явно е хубаво да има подобно предупреждение. wink

0
GogoK avatar GogoK 80 Точки

Здравей,

аз мисля че ако говорим за автогол това ще е равносилно на да повториш нивото. Аз също изкараш слаб резултат на изпита 250т, но вината си беше лично моя; не съобразих времето и се заядох с 2-ра задача, определено имах и решение за 4-та още преди да започне отброяването за изпита и с това си решение от раз изкарах 90т -- но в къщи :). От ината си по 2-ра "аз шЪ Тъ решЪ" ми изигра номер. Тамън се бях по отказал и се каних да започвам следващата задача, като чух лектора да казва имате още половин час, а аз се бях заблудил, че имам около два - времето просто фръкна без да се осетя. Определено бях сигурен, че ще имам време поне за 4 задачи, като резултатът ми няма да бъде по малък от 350т, след като очаквах да има подводни камъни в задачите. Това го казвам с оглед на по горното изказване, където се взима под внимание резултатът, и да съгласен съм, че ако съм супер подготвен ще имам време и за кафе или биричка освен 5-те задачи. Имаше колега на моя изпит, който беше решил и 5-те задачи в рамките на 2 часа.. защо ли :)

Имах време да помисля върху дилемите, които се пускат последните няколко дни във форума, защото и аз ги имах, и съм съгласен че ако имаш здрава основа, ще е много по добре от препускането. Но ми се струва, че по скоро ще сгрешите ако повторите нулевото ниво. Не случайно 1-во ниво е сега е Fundamental, а ако говорим за интензивност и сам си стигнал до това, че по напред всички курсове ще бъдат в порядъка на месец. И тях ли ще повтаряш по два пъти? Определено имам пропуски от нулевото нивото, макар да положих нечовешки усилия да нямам такива и да съм подготвен за изпита. Ако изям голям шамар в 1-во ниво, ще го повторя със сигурност, но с оглед на материала, който се взима в Fundamental и Basic(и времето), мисля че по разумния подход би бил ако повторя 1-вото ниво.

Всеки взима решения сам за себе си, но мисля че ако става въпрос за повтаряне за здрава основа, нека тя да бъде от същитана Fundamental, дори и за тези с по 100 - 200 точки. Не забравяйте това - "Programming Basics == програмен код на начално ниво (basic coding skills)"

0
a1mbiser avatar a1mbiser 63 Точки

Не за тези случаи говорех нормално е някой да се заплесне на изпита и да се залута по 1 задача идеята ми беше по-скоро хора усвоили под половината материял (такива които не знаят какво е цикъл например ) да се хвърлят напред с главата защото само ще изгубят и би било далеч по-удачно да си наваксат пропуснатото преди да започват нещо още по-тежко и интензивно, иначе съм съгласен,че някои дребни пропуски могат да се наваксат но не и да се учат 70-80% от нещата наново.

0
GogoK avatar GogoK 80 Точки

Нито съм се обидил нито се опитвам да те компрометирам или нещо такова. Казваш си мнението, аз също, а всеки взима решение за себе си... давам пример със себе си, защото и аз съм от графа изложили се и не го крия...

Преди няколко дни, беше повдигната една тема 'Тази'.. та се зачетох по книгата. Ако си е прелиствал, припомни си частта "Леймър", ако ли не хвърли един поглед. Там никъде не пише Гошо или Бисер, но се отнася за всички нас. Като целта на авторите, също не е да обиди никой от читателите laughing

 

пп.  Това което казваш съм го написал в първия си отговор в тази тема, та и аз съм на това мнение. Но задача 1, 2, 3 обхващат материала от това ниво. А вече 4 и 5 са малко по адвансед и трябва да си решавал задачи. С което пък не съм съгласен с теб, че човек с по малко точки дори да не са 300 от първите 3, трябва да повтори този курс. Въобще цялата концепция на обучението тук е, че ако искаш добър резултат трябва да изпреварваш нещата. Но пък това не значи, че трябва да се отписват хората усвоили по малко материал. Ако беше така, мисля че на изпита щеше да има 5 задачи от тип 5-та с по две звезди ;)... Малко ръзтеглихме темата, но както казах и аз се двоумях по тези въпроси. И се включвам защото тези от предния изпит не са имали 2 седмици мегдан за размисъл и са притиснати малко от към време за решение.

0
02/05/2015 22:15:22
a1mbiser avatar a1mbiser 63 Точки

Както е написана новата програма всъщност излиза, че не съм съвсем прав защото C# Advanced ще се случи веднага след нулевото и реално дори някой да има пропуски да кажем с колекциите ще може да ги навакса защото ще бъдат преподадени отново може би малко по-детайлно.Продължавам да твърдя,че хора  с прекалено малко знания трябва да си научат старото преди да се мятат на новото но признавам,че и във вашите думи има логика :)

0
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

Има и нещо друго. Ние минахме интензивно "C# Basic" за 1 месец и явно за повечето от нас времето бе недостатъчно.

"C# Advanced" също ще се преподава за месец, така че не съм убеден, че ще има възможност едновременно да се припомни и научи старото + новото. :)

0
GogoK avatar GogoK 80 Точки

С това нещо съм съгласен Бисере, няма идея някой да се мъчи ако не знае какво е цикъл...

JOHNY аз съдя по другите теми в които си писал и резултат 210т. за един месец на мен ми говори, че си усвоил материала доста добре, но просто не ти е стигнало време за по адвансед нещата от нивото. Също съм на мнение, че ако ти е по стабилна основата и нагоре нещата ще се случват по лесно и тук не става за препускане по материята... аз това го обмислях около две седмици. Мисълта ми е, че ако повториш сега Basic и след това Fundamental това ще е равносилно на 1 година. Но ако повториш два пъти Fundamental времето ще е същото, но самата основа която искаш да имаш ще е много по стабилна, точно заради новите промени... според мен два пъти по широка и висока :)

Все пак всеки според чергата си.. Вярвам че си взел най доброто решение за себе си. Успех момчета!

0
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

Привет,

Всъщност логически и алгоритмично мога да реша всяка една задача. За съжаление не ми стигна времето (аз съм си го разпределял и никой не ми е виновен) за да науча всичко като хората. Наложи ми се на изпита да губя време в търсене на оператори, които съм ползвал, но... забравил заради единичната им употреба. Ето този пропуск смятам, че ще бъде решен от "C# Basic - second edition". Знам, че не мога да отделям повече време и за да преборя негатива от това ще удължа срока на личното ми обучение.

Колкото до сметките - не мисля, че  е точно така. Fundamental включва 5 курса за 6 месеца и за да продължиш напред трябва да вземеш поне 3. Като ги разделиш се пада средно аритметнично по месец и малко за всеки курс. Елементарната логика подсказва, че щом не съм могъл за месец да отделя достатъчно време за да науча основите, то за следващия един месец няма да ги усвоя, барабар с новия и естествено "по-тежък" материал.

Не бързам за никъде, не ми трябва "тапия", не си търся работа като програмист и затова ще си позволя лукса да убия повече време за да бъда наистина със сериозни познания ако и когато приключа цялата сага.

Естествено, ще хвърлям по едно око и на "C# Advanced", така че все нещо ще си открадна и от там. :)

Всичко това важи само и единствено за мен, според личните ми приоритети и не е общовалидно. :)

0
GogoK avatar GogoK 80 Точки

На пъров място няма как да се меря с погледа на Наков относно кое е по добре. Няма смисъл да го обсъждаме това, след като самия той ти е дал съвет. Защото аз колкото ида съм обективен съдя повече през моята призма, а през неговите ръце са минали не знам колко хиляди. Сигурен съм и че от съвета който ти е дал, си взел собствено решение. Просто споделям и моето виждане :)

Ще си помагаме напред, Успех!

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.