Смисъла от употреба на "Private"?
Здравейте,
имам модификатор за достъп "Private", той се използва за да се капсулират данни, които не искаме да се достъпват от другите класове или създаваме get..(), който позволява да използването на private елемнтите в друг клас, който искам да ги виждам.
Примерите са ми следните, имам 20 класа правя си в един клас private Sting name; искам 18 класа с помоща на get..() да достъпят name, a eдин да клас да не може да го достъпи. Идва другия момент правя си public String name; в един клас и така той става достъпен за всичките 19 класа, обаче пиша съответния name като код в 18 класа, като в 19тия клас изобщо не го пиша като код. Въпроса ми е, защо тогава се счита, че като използваш "Private" си защитаваш кода, като в двата случая, чрез код определяш кой клас да го достъпва?
Може да разледате и този пример http://www.progressivejava.net/2012/12/set-and-get-what-they-are-and-how-to-use-these-methods-correctly.html в който пак не ми става ясно защо трите елемента са private и ги достъпвам с get за да ги намнипулирам, защо просто не ги направя public пък аз ще определям кой клас да ги ползва.
Много ще съм ви благодарен за обяснение и примери!
Поздрави
Напълно те подкрепям колега,
това и аз се опитах да кажа. Примера е отличен, ако колегата има някакъв по-конкретен пример си мисля, че бихме му помогнали повече.