[Programming Basics] Задача 2.Harvest
Здравейте , моля за помощ.Дава ми 70 / 100 при проверката.Ако може да ми помогнете и да ми кажете къде ми е грешката ..... много ви благодаря !
http://pastebin.com/HqwSQHjj
Здравейте , моля за помощ.Дава ми 70 / 100 при проверката.Ако може да ми помогнете и да ми кажете къде ми е грешката ..... много ви благодаря !
http://pastebin.com/HqwSQHjj
Това е една от задачите, които макар и прости като условие и решение, не минават в Judge заради специфики на Java (аналогичен като логика код на C# би дал макс. точки).
Успявам да намеря 100/100 решения, но тe често са далеч от оптималните/естествените за Java, и го правя повече от спортна злоба, отколкото за нещо друго.
Ето решението ми на тази задача за 100/100 - тромаво и претрупано (BigDecimal...), но Judge е happy! :)
Благодаря ти за отговора.Много си блъсках главата питайки се - "ЗАЩО така става ....?". преди да пиша.Благодаря ти, сега ми е ясно : )
Не искам да звуча като хейтър, но изпитни задачи за конкретното ниво изискващи познания от 8 месеца(примерно) напред в материала не са ли проява на слаб стил при съставителите? Ако това са филтриращи задачи кой филтрират- хора които са два три модула напред?Че кво ще правят те на този изпит! Или хора които са завършили бакалавър/магистър и/или работят разработчици и мистериозно защо са се записали за Basics....
Проблема идва от това, че има стари задачи, които не са съставяни и за Java. Защото преди известно време не е бил език, включен в изучаването към PB.
Между C# и Java има разлика при изчисляването, единия език е с по-добра точност от другия.
Пример: 1.666666666666666669 и 1.6666666667
Реално е едно и също, но разлика има.
Решавай задачи от по-новите изпити, а не тези от раздел Old Exams, ако държиш на 100/100 в Judge. Но в крайна сметка, ако си тестваш и резултата ти е коректен, очевидно можеш да си решаваш задачките.
П.П. Съветвам те да наименуваш променливите си малко по-точно. Ще дойде момент, в който ще има много променливи и е възможно да се объркваш именно заради имената им. Виж в нета за best practices.
Старите изпитни задачи често са с една идея по-висока сложност от новите заради промени в учебния план, и това ги прави интересни за по-напредналите. :)
Иначе, за справяне с проблема с разликите в представянето на double в C# и Java, си направих този метод: link
Поздрави!