Loading...

Програмирането променя света – новата цялостна програма с Вероника Начева

avatar Катерина Костадинова 7 минути
Програмирането променя света – новата цялостна програма с Вероника Начева

Представяме ви Вероника Начева – тя е Program Lead на Java пътеката в Софтуерния университет, а днес ще ни разкаже повече за професионалния си опит, за промените в новата цялостна програма и още любопитна информация. Вижте интервюто, което проведохме с нея:

Здравей! Разкажи ни малко повече за историята ти със СофтУни

Здравейте,

Пътят ми в СофтУни беше изключително динамичен и продължава да е такъв и до днес. Стартирах като ментор на курсистите в Programming Basics. Това всъщност беше моментът, в който се влюбих не само в прогамирането, но и в преподаването, в мисията, която всъщност е СофтУни – да даваме не само професия на хората, но и да подпомагаме за промяната в света, която те търсят.

В момента съм Program Lead на Java пътеката, което носи със себе си изключително много отговорности, но и страхотни успехи и удовлетворение.

Защо да изберем програмирането като професия?

Всъщност, след като се докоснах до този свят, въпросът ми би бил как да НЕ изберем програмирането като професия. Светът на програмирането е буквално необятен. Толкова много нюанси има в него, че всеки един човек би могъл да намери точния аспект, в който ще се чувства на място. Ако се замислим къде има приложение програмирането, всъщност ще разберем, че е навсякъде – от дистанционното вкъщи, всички новости в медицината, спасяващи милиарди хора по света и спасяващи животи, чак до великите открития в астрономията. Затова обичам да казвам, че чрез програмирането човек променя и ще продължава да променя света всеки ден – не е малка причина да изберем тази професия, нали?

Какви умения трябва да притежава един човек, за да стане програмист?

Колкото и да звучи банално, основните важни качества, които трябва да притежава човек, са мотивация и постоянство. Преди да пробват, много от хората смятат, че трябва да са големи математици и още какво ли не. Опитът, наблюденията на екипа и постоянната комуникация с нашите курсисти обаче показва, че това, което им трябва на хората, е да не се отказват, да продължават, въпреки трудностите - така резултатите не закъсняват.

Разкажи ни повече за новата цялостна програма по софтуерно инженерство?

От създаването на СофтУни, екипът никога не е спирал да развива програмата. Всеки следващ сезон е все по-оптимизиран към това, от което имат нужда курсистите ни, за да продължат напред в своето развитие или да започнат работа със самочувствието на добри специалисти в сферата.

Стартирайки с безплатния курс Programming Basics, ние даваме възможност на всеки един човек да се докосне до програмирането. След успешно преминат изпит по Programming Basics идва интересното – Programming Fundamentals. Това е модулът, където се изучават фундаментите на програмирането, като курсистите могат да избират между 4-те най-използвани технологии, а именно – Java, C#, JavaScript и за първи сезон – Python. Именно защото следим и сме запознати с индустрията, включихме Python в нашата цялостна програма по софтуерно инженерство. Това е технология, която в последните 2-3 години претърпя изключително развитие и търсенето на хора със знания по Python драстично нарастна. Освен това, Python често е избиран от начинаещи, заради простотата на синтаксиса си. В потвърждение на това, основната философия на езика е обобщена в документа "The Zen of Python (PEP 20) ", който включва няколко афоризма, например:

  • Beautiful is better than ugly.
  • Explicit is better than implicit.
  • Simple is better than complex.
  • Complex is better than complicated.
  • Readability counts.

След Fundamentals Module следват професионалните модули, като за всеки един език има определена пътека, в която курсистите могат да задълбаят в особеностите на избраната от тях технология. Във всеки един модул се учат всички основни и важни неща, без които един програмист не може – класове и обекти, структури от данни, основни алгоритми, бази от данни и уеб разработване, и т.н. Всеки курс завършва с изпит и оценяване върху наученото.

Какъв е твоят съвет към студентите за избора на технология?

За начинаещите колеги програмисти е доста трудно да преценят коя технология е по-подходяща за тях и коя не, защото нямат достатъчно опит и не са се сбъсквали с много от проблемите в програмирането. Освен това, все още им е рано да се ориентират коя точно сфера на програмирането ще им допадне най-много – Game, Web, AI… Поради това, аз винаги съветвам курсистите ни да не се съсредоточават толкова в технологията, да изберат тази, която им е приятна да пишат и са си харесали от пръв поглед, т.е. тази технология, с която се чувстват комфортно. Изучавайки фундаментите на програмирането на който и да е език ще постави една стабилна основа и след като те самите придобият достатъчно опит, ще могат сами да се ориентират и да изберат любимата си технология. Много ценен съвет е никога да не се ограничаваме и задоволяваме с малкото – учете и пишете различни технологии – всяка една е красива по своему и има огромно предимство пред останалите с нещо. От вас зависи кое е онова, което ще ви грабне.

Разкажи ни повече за лекторите в новата програма

Любима тема. Вече няколко сезона лекторите, които дават своите знания на курсистите ни, са едни от най-добрите в сферата. Всеки един от тях има както огромен опит в програмирането, така в преподаването на всички теоретични и най-вече практически знания, които всеки начинаещ трябва да придобие. Хората, обучаващи се при нас, имат невероятната възможност да се докоснат до опита на тези специалисти от първо лице - да научат не само как да кодят, а какви трудности ще срещнат по пътя си и безценни съвети от ежедневната им практика. Не напразно сме избрали всеки един от нашите преподаватели, в тяхното лице виждаме успеха, който е достижим, ако човек вложи достатъчно труд и усилия. Всеки един от тези лектори е избрал СофтУни, именно защото е част от нашата мисия и кауза и с всяка лекция те доказват точно това.

Какви са възможностите за развитие, които програмата дава?

Възможностите, разбира се, са много, но смятам една за доста отличителна – възможността да изучаваме програмиране със собствено темпо. Модулите и курсовете в програмата са структурирани така, че да можем да избираме как да продължим и за колко време да го направим.

Възможностите за развитие наистина са много и зависят единстено от човека, който се впуска в това приключение. Една от тях е нашият кариерен център, който работи с много фирми-партньори, които търсят своите кадри именно при нас. Кариерният център на СофтУни е мястото, което е помогнало на много наши курсусти да открият своята първа мечтана работа като програмист, според нивото на знания и опит, както и според предпочитанията им в сферата.

Друга възможност е нашата стажантска програма. В нея почти всеки сезон се включват хора, които все още учат, за да се докоснат до магията, която творим зад кулисите. Активно участват в цялостната организация на обученията, менторирани от тийм лийдовете на отделните пътеки на цялостната програма. Всеки един стажант дава много за това програмата да е на такова високо ниво, а най-добре представилите се от тях често стават част от екипа на СофтУни – отдават се изцяло на мисията ни.

В заключение бих апелирала към всички, които се съмняват в себе си – просто да опитат и ако мислят, че това е тяхното нещо, да не се отказват, защото това е единственото условие за успех! Очаква ни един много вълнуващ сезон, пълен с промени и изненади!

Ако думите на Вероника са ви вдъхновили и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света! 

Предстоящи модули:

МОДУЛ: Fundamentals Module – септември 2019

МОДУЛ: C# Advanced - септември 2019

МОДУЛ: Java Advanced - септември 2019

МОДУЛ: JS Advanced - септември 2019

МОДУЛ: C# DB - септември 2019

МОДУЛ: Java Web - септември 2019

МОДУЛ: JS Web - септември 2019

МОДУЛ: Front-End - септември 2019