Loading...

Какво е ReactJS?

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Какво е ReactJS?

ReactJS е най-популярната JavaScript библиотека за изграждане на модерни Single-Page апликации. Има над 150 хиляди звезди в гитхъб и поне 8 милиона тегления в "npm". Тя е в основата на библиотеката за изграждане на мобилни приложения "React Native". Библиотеката е създадена от Facebook и се използва в изключително голям брой уебсайтове (над 1 милион) от март 2013-та насам.

Кой използва ReactJS?

- Facebook – благодарение на бързото рендериране, предоставено от библиотеката, над 2 милиарда потребителя глобално могат да виждат съдържанието в платформата дори и интернет връзката им да не е толкова силна.

- Instagram – платформата използва дори повече ReactJS функционалности, отколкото Facebook. Примери за това са Google Maps API, Geolocation и Search Engine Accuracy.

- Tesla – екипът на Илън Мъск разчита на ReactJS за разработката на своите уеб технологии.

- Netflix – това е една от най-известните платформи за предоставяне на медийно съдържание като филми, телевизионни сериали, анимации и тн. Всичко е готово за стриймване на видеа изключително бързо, като освен това има и добре изглеждащ потребителски интерфейс, изграден с ReactJS

- Atlassian – компанията, която е помогнала в организацията на много екипи. Създали са инструменти като "Jira" и "Trello". Голяма част от приложенията им са базирани на ReactJS

Други примери са Dropbox, Mattermark, Airbnb, Reddid, BBC и още много.

Кои са предимствата на ReactJS?

Предимствата на ReactJS изобщо не са малко. Библиотеката продължава да набира популярност и да се развива. Най-голямото предимство е, че стимулира програмистите да разделят функционалностите на малки преизползваеми компоненти, които са лесни за управление.

Също така, ReactJS налага най-новите JavaScript стандарти (ES6+), което прави изграждането на една апликация по-структурирано и по-консистентно.

Библиотеката е лесна за разучаване и има едни от най-добрите документации за разучаване и придобиване на нужните умения. ReactJS е много гъвкава. Основата се състои от базови компоненти, а оттам нататък разработчиците избират какви пакети да използват за рутиране, валидиране на формуляри, изпращане на HTTP заявки, управление на състоянието (Redux, Flux, MobX) и други.

Едно от основните предимства на ReactJS, в сравнение с други платформи като Angular, е така нареченото виртуално DOM дърво (или Virtual DOM). Концепция, която дава възможността на изграденият потребителски интерфейс да се пази в паметта и да се синхронизира с истинското DOM дърво. Това е огромен плюс за бързодействието на едно приложение.

Какви умения са нужни, преди да се започне с ReactJS?

Най-основното умение, без което ще е изключително трудно да се навлезе във философията на ReactJS, e основи на програмирането с JavaScript. Нужно е синтаксиса на езика да е овладян, заедно с множество теми като функции, масиви, обекти, работа с DOM, функции от по-висок ред, "currying", ES6+ познания (classes, spread, import/export). Отделно е нужно да се знае какво е REST и RESTful service, как работи HTTP и какво представляват promises и AJAX заявките. Определено ще са ви полезни и добри HTML & CSS познания.

Какво ще се изучава в курса ReactJS - ноември 2021?

В курса ReactJS ще се придобият основните умения за работа с библиотеката и ще се изгради поне едно цялостно Single-Page приложение. Започва се с разглеждане на JSX синтаксиса и какво е композиция. След това се преминава на компоненти – разлика между функционални и клас компоненти, работа с props и state, обработване на DOM евенти, lifecycle на един компонент, рендериране на списъци, различни начини по които могат да се стилизират компоненти (Styled Components или CSS Modules) и съща така как се работи с Context API. Ще се разглежда подробно и React рутера (React Router v5), работа с формуляри и как да правим Front-end валидации върху тях. В края на курса ще се обърне внимание на теми като "React Hooks", или един сравнително нов начин, с който може да се управлява състоянието на едно ReactJS приложение. Освен това ще се изучава как се тестват компоненти използвайки JEST и Enzyme.

Не пропускайте да се включите в предстоящия курс ReactJS – ноември 2021, за да се потопите в света на една добре разработена и предлагаща необятни възможности технология. Очакваме ви!