Loading...

Кой е Кирил Лефтеров и с какво ще ни запознае в предстоящия си семинар

avatar Румен Янев 3 минути
Кой е Кирил Лефтеров и с какво ще ни запознае в предстоящия си семинар

Ето че продължаваме с уебинарите и през новата година! Начало през 2021 година ще даде Кирил Лефтеров, който ще говори по темата “Алтернативи на Scrum или какво е Kanban и Scrumban?“. Семинарът ще се проведе на 5-ти януари (вторник) от 19:00

Кирил се занимава се с продуктов мениджмънт от около 8 години, като е правил всякакъв тип проекти, от малки презентационни сайтове, до големи аналитични machine learning платформи. Към момента е Senior Project Manager в Scalefocus.

Ето какво сподели Кирил за себе си и за предстоящия семинар:

Реших да говоря за Kanban и Scrumban, защото първо скръм-а, като тема е крайно изтъркан вече. Най-вероятно има какво още да се говори, но в общата си част е толкова често обсъждана тема, че когато и да решиш, можеш да намериш събитие, което обсъжда една или друга част от подхода. Същото се отнася и за писмените материали. Втората и третата причини са, че искам да се обърне малко повече внимание и на алтернативите и мисля, че ако хората им дадат шанс, ще бъдат изненадани от резултата.

Как стартира твоя кариерен път?

Това всъщност е интересна история. Бях на интервю в малка IT компания за Junior програмист, но бакалавърът ми беше по-икономически насочен и се заговорихме как съм живял и учил в Австрия. Последва дискусия, в която се оказа, че компанията иска да навлезе повече на немския пазар и че в дадения момент единственият project manager, който говори немски, напуска. Дискусията естествено премина към това дали аз мога да заема тази позиция, като първоначално ще бъде считана за стаж без заплащане. Така след няколко месеца бях нает на редовна позиция в компанията.

През какви етапи премина? 

Първоначално работих в малката IT компания, правейки всякакви проекти и дейности, което доста ми помогна да имам по-широка картинка на сферата и в кратък период да се сдобия с много умения. След това отидох в компания, в която се занимавах с физически инсталации на устройства по целия свят, което ми помогна да свикна с работата в дистрибутирани екипи в различни държави и континенти и да видя логистичните проблеми (откраднати устройства, наводнения, възрастни служители, криещи старите устройства). След като поработих малко с физически инсталации реших да се завърна към IT, където бях продуктов мениджър на големи аналитични системи с “machine learning”. Като заключение се върнах към проектния, мениджмънт, сдобил се с богат опит в много сфери и с много технологии.

Какво ти се искаше да знаеш, когато започна своята кариера на проектен мениджър?

Какви са основните подходи в мениджмънта и съответно какво трябва да гледам и чета, за да ги науча. Щеше да ми спести значително време, което прекарах в лутане, докато се ориентирам в правилния път.

Кой е най-ценният съвет, който си получавал?

Не оставяй неща, които няма да афектират живота ти дълготрайно да те изкарват извън равновесие или да влияят на посоката, в която си поел.

Кое е нещото, което най-силно те мотивира?

Комплексни ситуации за решаване, мотивацията на екипа и да виждам смисъла и ефекта от работата си.

Разкажи ни за най-значимия момент в твоята кариера досега.

Не мога да си спомня конкретната ситуация, но е моментът, в който разбрах, че провалите не са края на света и всъщност ти помагат да научиш нови неща или да подобриш навиците си. За мен всеки се проваля по един или друг начин всеки ден, защото винаги има как нещата да са свършени по по-оптимален начин. Може да е малко по-добре или да има голям пропуск - няма значение, стига да си извадиш правилните поуки от това.

---

След кратката среща с Кирил, определено очакваме семинара с нетърпение.  Не пропускайте и вие да се запишете сега!