Мнение
Здравейте!
Абсолютно начинаещ съм в SQL (както и в програмирането като цяло).
Бих искал да попитам за експертно мнение дали нещо като 'темплейт', като този по-долу би бил приложим, ако трябва да insert-vash по-лесно много редове от дадена таблица и 'Alt' опцията в Management Studio или notepad++ не е удобна?
INSERT INTO *** VALUES
| (' | VALUE | ' | , | ' | VALUE | ' | , | ' | VALUE | ' | , | ' | VALUE | ' | ), |
Благодаря ви за отговорите. Имам напредвид по-лесен начин да се въвеждат данни в таблица, чрез команди в Microsoft SQL Server Management Studio.
Накратко с темплейтче направено на Word и след това се махат празните разстояния през notepad++ както показаха в лекциите.
Например на изпита Databases MSSQL Server Exam - 19 February 2017 задача 02. Insert, може да ми отнеме значително по-малко време да я реша и вероятно да изкарам по-висока оценка.
Задача 2:
Let’s insert some sample data into the database. Write a query to add the following records into the corresponding tables. All Id’s should be auto-generated.
Distributors
Name
CountryId
AddressText
Summary
Deloitte & Touche
2
6 Arch St #9757
Customizable neutral traveling
Congress Title
13
58 Hancock St
Customer loyalty
Kitchen People
1
3 E 31st St #77
Triple-buffered stable delivery
General Color Co Inc
21
6185 Bohn St #72
Focus group
Beck Corporation
23
21 E 64th Ave
Quality-focused 4th generation hardware
Customers
FirstName
LastName
PhoneNumber
CountryId
Francoise
Rautenstrauch
15
M
0195698399
5
Kendra
Loud
22
F
0063631526
11
Lourdes
Bauswell
50
M
0139037043
8
Hannah
Edmison
18
F
0043343686
1
Tom
Loeza
31
M
0144876096
23
Queenie
Kramarczyk
30
F
0064215793
29
Hiu
Portaro
25
M
0068277755
16
Josefa
Opitz
43
F
0197887645
17
Здравей, аз точно така направих, copy-paste директно от файла в Management Studio в куерито и после си добавях скоби, запетайки и кавички :)
1. служебните думи INSERT INTO tablename
2.( копи-пейст имената на колоните, добавяне на запетайките м/у тях)
3. VALUES
4. копи-пейст стойностите от таблицата и добавяне на кавички, запетайки и скоби между отделните редове
Темплейта е малко безсмислен, понеже реално имаш точно 3 думи да въведеш при всяка insert заявка, всичко останало ти зависи от конкретната задача. Макар че като се замисля може да се пробваш през Excel да го направиш, но резултата ще е същия предполагам, щото има недостатък, че като ги копираш всеки запис идва на нов ред.
Темплейта го направих през Word. След като съм копирал резултатите от таблицата в него, правя 1 едит през notepad++ и след paste в Management Studioto излиза ето това.
Ако ще ползваш темплейти, трябва да направиш така, че да се спазва типа на данните, ако е числен, не трябва да е в кавички.
А иначе задачата за insert ми отне макс. 10-15 минути, които не са лош вариант, като се има предвид, че и за джъдж се чакаше толкова в началото
Но аз пак не разбирам като едитваш що го правиш през 3-та програма, а не директно в М.Студиото? Щото визуално ти е по-добре или нещо друго?
Едитвам го през notepad++ да пестя време като не търся празни разстояния и кавички. Както според твоята забележа спазвам и типа на данните. Така я правя за около минута :) Само ми трябва правилно Database structure куери да го изпробвам на правилно направени таблици. На изпита имам 6/25 на тази задача. Сега си играя да правя инсерти, но с по-прости таблици (където не се налага да махам кавички). Това което правя е:
1 и 2 Copy и paste на стойностите на таблицата от задачата
2. и 3. Едитвам в notepad++ според типа данни. Там можеш да заменяш празни разстояния, както описаха в една от лекциите
5. Поставям в Management Studio готовия код
3.
4.
5.