Loading...
radoslavgeorgiev93 avatar radoslavgeorgiev93 0 Точки

Има ли нужда от Висше образование или ?

Здравейте,

исках да задам въпрос към по голямата аудиториа на хората в СофтУни. Тъй като нямам висше и в момента се обучавам в университета с основи на програмитането и всичко е страхотно. Исках да попитам: има лу нужда да притежаваме висше образование или СофтУни ще ни донесе достатъчно опит и знания за да започнем работа като програмисти/разработчици, защото във висички обяви чета че всички искат да имат висше образование. Не казвам че да имаш висше отбразование е лошо, но има разлика между човек който едвам е избутал висшето и човек който го няма, но има повече "мозък" в главата си и може да се справя по добре от този със висшето.

Та: интересува ме какво вие мислите и дали да се стряскам за това че нямам висше а се развивам ?

Благодаря!

3
Работа
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Здравейте,

Надявам се да допринеса по темата с една интересна случка.

Присъствах на семинар, част от Уебит свързан с Индустрия 4.0 и дали България е подгответна да приеме предизвикателствата и. Панелисти бяха Саша Безуханова, проф. Георги Тодоров от ТУ (ИКТ, но може и да бъркам), Невен Боянов и др. Предвид проблемите с кадрите в индустрията, зададох въпрос към професора, как той вижда ролята на частните академии и как държавните университети ще се справят с липсата на практическа подготвка при завършващите студенти. Отговорът беше нещо от сорта на "Частните академии са естествено продължение на държавните университети, като тяхната цел е да подготвят кадри за индустрията. Университетите не създават готови кадри". Потърсете видео из интернет.

Останах с впечатление, че държавните университети са се примирили с ролята си на институции, които подготвят безработни и са оставили всичко на амбицията на младите и частните академии. Това мога да потвърдя и от лични наблюдения и разговори.

Давай смело напред със СофтУни, но е хубаво да изкараш и произволна инженерна бакалавърска степен - машинно инженерство, автоматизация или подобни. Химичното инженерство, биотехнологиите и строителното инженерство са също готини специалности, но са тегави за учене и трудно ще съчетваш. Трудно е, но се учат интересни неща, които след това помагат в практиката при решаването на проблеми. "Инженерното" мислене и е доста ценно и не го подценявай.

Личното ми мнение е да не се занимаваш с измислени дисциплини като мениджмънт, маркетинг, икономики и т.н. Това, което съм видял в живота си до сега е, че добрите лидери и търговци се раждат такива и не им трябва образование. Търговията се учи в движение.

Поздрави

Т.

0
viktor.pts avatar viktor.pts SoftUni Team Trainer 332 Точки

Подкрепям колегата, инженерните специалности развиват мислене, което едва ли не е директно прложимо към програмирането. Аз лично имам диплама по строително инженерство и за 2 години съм срещнал може би 50 души от различните строителни и архитектурни вузове, които паралелно или в последствие са се насочили към СофтУни.

Основното нещо, което дипломата по каквото и да е показва на работодателя е, че можеш да се мотивираш да започнеш нещо, да се придържаш към него в продължение на 3-4-5 години и в крайна сметка да го приключиш. Дали ще е образоветелна степен или дългогодишен професионален проект, нужната дисциплина е една и съща.

2
Pand0ra avatar Pand0ra 42 Точки

Моето мнение е, че обучението в университет е абсолютно безсмислено, особено за IT сферата. Минала съм през държавното образование, пък макар и друга специалност и дълбоко съжалявам, че си пропилях времето. На нищо друго не ме научиха освен как да зубря неща, които ама въобще не ми влизат в приложение и никога няма да влязат. Много по-ценно ще е да преминеш през СофтУни първо и след това с допълнителни курсове или самоподготовка да изкараш международни сертификати за областта, в която смяташ да се развиваш. Например искаш да се занимаваш с компютърни мрежи - 1.курс в софтуни; 2. четене на литература/ровене из интернет/ако е необходимо и изкарването и на друг курс; 3.Сертификат - CompTIA, CCNA и т.н. Имаш ли правилните сертификати никой няма да те пита за университет. :)

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.