Loading...

Знаете ли каква е връзката между първия бъг и пейсмейкъра?

avatar Георги Дуранкиев 1 минута
Знаете ли каква е връзката между първия бъг и пейсмейкъра?

Светът на софтуера и хардуера вървят ръка за ръка от много години насам, но думата „бъг“ по една или друга причина е почти изцяло свързвана със софтуерната разработка напоследък. Истината за нейния произход, обаче, се крие в къде по-вълнуващи времена – около средата на миналия век.

Пренасяме се към Вирджиния, САЩ, където през 1947 г., една от най-влиятелните жени в историята на технологията – Грейс Хопър – оглавява екип от учени, които работят по тестови програми за машина, наречена “Mark II Computer”. След дълги поредици от безрезултатни опити да приключат рутината си успешно, Грейс и екипът и решават да погледнат дълбоко в търбуха на металния гигант.

Това, което намират там бележи раждането на термин, който вече е част от общата култура на всеки млад човек – бъг.

А бъгът в случая е просто молец, заклещил се в едно от безбройните релета, които правят живота на Mark II възможен.

Така невероятния свят на електрониката ни дава един от многото си подценени приноси. Очевидно е за всеки, че животът ни е изпълнен до пръсване с електроника, но това пренасищане отнема голяма част от чара на това какво е довело до (и продължава) главоломното и развитие днес.

И докато за някои от нас електрониката значи целия им живот, за други това е така не по избор заради нещо, което поддържа единствената неспирна машина – сърцето. Пейсмейкърът е рожба на един своенравен „бъг“, до който стига Уилсън Грейтбач. Това, което той цели първоначално е да създаде устройство, което да записва сърдечните звуци, но обърквайки стойността на един прост резистор, той успява да постигне нещо невиждано дотогава – да създаде устройство, което манипулира сърдечния ритъм с електрически такъв. След едва две години, първият готов за имплантация пейсмейкър е налице, а останалото е тема на друга статия.

Е, какво обединява първия бъг и пейсмейкъра?

Обединява ги простата страст към една пъстра платка и това какво може човек да създаде с нея и малко въображение.

Най-добре това можете да демонстрирате за себе си като се впуснете в приключението, наречено „Основи на електрониката“. Обучението ще започне на 21-ви февруари и ще се провежда всеки вторник от 18:30.

Запазете своето място в обучението и позволете на интереса ви да прерасне в едно изцяло ново приключение!