Loading...

Какво е ASP.NET Core и защо да я научим?

avatar Румен Янев 2 минути
Какво е ASP.NET Core и защо да я научим?

Софтуерните инженери използват много различни езици и софтуерни рамки (frameworks), като всеки отделен има своите функционалности, които го отличават от останалите. Днес ще поговорим малко повече за ASP.NET и ASP.NET Core.

Какво е ASP.NET?

ASP.NET е безплатна софтуерна рамка с отворен код, разработена от Microsoft в началото на века. Тя работи на Windows и се използва от софтуерните инженери за създаване на уеб апликации, услуги и динамични уебсайтове.

Какво е ASP.NET Core

ASP.NET Core е следващата стъпка в еволюцията на ASP.NET, която работи на всички основни компютърни платформи, включително Windows, MacOS и Linux. Пусната в употреба през 2016 г., тя значително надгражда предшественика си и програмистите, запознати с ASP.NET, могат бързо да приложат знанията си в C# и да забележат основните разлики между двете.

Защо да я използваме?

Има много причини да използваме ASP.NET Core при разработката на уебсайт или приложение. Някои от най-основните ѝ предимства са скоростта, широкият спектър от поддържани езици и фактът, че е безплатна.  Тя е вградена в познатата Windows сървърна среда, което я прави лесно достъпна, тъй като не са нужни допълнителни инсталация и конфигурация. Също така, ресурси за ASP.NET Core се намират лесно, благодарение на популярността на рамката.  

Уебсайтовете и апликациите, построени с ASP.NET Core са по-бързи от тези, написани на PHP например, тъй като кодът се компилира, след което се изпълнява. Компилацията се случва само веднъж, а платформата може да го екзекутира отново и отново без да се налага да го чете всеки път. Този метод на компилация също значително подобрява търсенето и идентифицирането на грешки в кода.

Не бива да се пропуска и факта, че въпреки отворения код на рамката, тя все пак се разработва и поддържа от една от най-големите софтуерни компании в света – Microsoft. Това означава, че компанията инвестира в платформата, а техните партньори я използват. Съответно нищо от това, което ще създадете с ASP.NET Core, няма да остарее скоро.

В крайна сметка, ASP.NET Core е прекрасна рамка за създаване на уебсайтове и уеб апликации. Тя е надеждна, бърза, лесна за ползване, безплатна и изключително популярна. Дава пълен контрол над работата и може да се използва както за големи, така и за малки проекти.

Ако все още не сте работили с ASP.NET Core, защо не опитате сега? Включете се в предстоящия ни курс ASP.NET Core - октомври 2020, който стартира на 27 октомври. Подходящ е за хора, които искат да се запознаят с работната рамка ASP.NET Core, както и за уеб-разработчици, които искат да разширят знанията си или да натрупат база за сравнение с работната рамка, с която работят в момента. Запишете се сега!